Intervju Gradonačelnik Trebinja

Pokrenuli smo 16 programa pomoći kako bismo osnažili obitelji i potaknuli ostanak

30.01.2018.
u 13:30

O izgradnji prvog reciklažnoga centra u BiH, kapitalnim ulaganjima u ovoj godini, nastavku ulaganja u prošlogodišnje projekte, programima samopomoći, problemima s kojima se susreće lokalna vlast, ali i načinu njihova rješavanja, razgovarali smo s gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem.

Trebinje bi uskoro trebalo dobiti i prvi reciklažni centar u BiH. Koji su prvi koraci prije samog postupka izgradnje?

- Prvi koraci su nabava “ekoloških otoka” i njihovo postavljanje po cijelom gradu. “Ekološki otoci” su kante i kontejneri za razdvojeno prikupljanje otpada. Uz to, u ovoj godini planira se i edukacija u vrtićima, osnovnim školama, kroz mjesne zajednice, medije i slično. Izgradnja centra još nije počela, trenutačno je u proceduri izgradnja dvorane u kojoj će se vršiti sortiranje i prešanje razdvojenoga otpada. Nadamo se kako ćemo centar što prije moći staviti u funkciju.

Kolika je važnost tog projekta za Trebinje, ostatak BiH, ali i regiju?

- Važnost ovoga projekta je ogromna. Reciklažom smanjujemo količine otpada. Trenutačno je količina otpada u EU od 6 do 12 kg po stanovniku, a kod nas je između 500 i 600 kg. Također, produljujemo trajanje gradskog odlagališta i, naravno, štitimo životnu sredinu.

Na koje kapitalne projekte se u ovoj godini planira izdvojiti najviše novčanih sredstava?

- Grad Trebinje je već 2017. godine krenuo u realizaciju velikih projekata, kao što su novi vatrogasni dom, atletska staza, izgradnja vodovoda. U 2018. godini Grad Trebinje financira nastavak izgradnje tih objekata u ukupnom iznosu od 1,420.000 KM.

Osim postojećih, planirate li ulagati u neke nove projekte?

- Grad u ovoj godini ulaže i 1,100.000 KM u rekonstrukciju i izgradnju ulica, s dvije nove velike ulice na prostoru RP “Zasad polje”. Na Trgu slobode u središtu grada radi se rekonstrukcija zgrade stare tržnice, u koju će Grad uložiti 450.000 KM. U drugu fazu popločavanja Starog grada ulaže se 200.000 KM, dok se u nastavak rekonstrukcije Gradskog parka ulaže dodatnih 100.000 KM. Za izradu urbanističkoga plana Trebinja pripremljeno je 120.000 KM, koji je, poslije prostornog plana iz 2017., osnova za planiranje prostornog razvoja grada u idućih 15 godina.

Budući da već neko vrijeme provodite jedinstvenu socijalnu politiku, koje ste sve vrste poticaja za ostanak u Trebinju uveli?

- U prethodnoj godini pokrenuli smo čak 16 programa u cilju pomoći i osnaživanja obitelji te stvaranja preduvjeta za normalan život u Trebinju. Ni jednu kategoriju građana tim programima nismo izostavili.

Koliko se novca u ovoj godini i za što planira izdvojiti?

- Potičemo samozapošljavanje davanjem bespovratnih novčanih sredstava u pojedinačnom iznosu od 4000 do 12.000 KM, za što je planirano ukupno 65.000 KM, kao i zapošljavanje pripravnika i volontera, za što ćemo izdvojiti 250.000 KM. Pokrenuli smo i program zapošljavanja razvojačenih boraca, koji ćemo financirati s 52.000 KM, te program subvencioniranja zapošljavanja boračkih kategorija - 95.500 KM.

Uveli smo rodiljske naknade za majke četvero i više djece, za što izdvajamo 100.000 KM, a u tijeku je i zapošljavanje nezaposlenih iz obitelji četvero i više djece. Pokrenuli smo program mjesečne naknade u visini od po 650 KM za osobe iznad 38 godina starosti koje prvi put stupaju u brak. U potpunosti financiramo treći i svaki sljedeći postupak izvantjelesne oplodnje, za što smo planirali 42.000 KM. Povećali smo broj, ali i iznos stipendija za studente te uspostavili kriterije kako bi njihova raspodjela bila što pravednija. Ukupni planirani iznos za ove namjene je 216.000 KM. U smislu razvoja poljoprivrede i opstanka sela, s do 125 KM mjesečno subvencioniramo učenike koji pohađaju područna odjeljenja osnovnih škola, za što je planirano 60.000 KM.

Jedno vrijeme govorilo se o izgradnji zračne luke u Trebinju. U kojoj je fazi projekt, hoće li u skorije vrijeme doći do gradnje?

- Grad Trebinje usvojio je plan parcelacije, definirao parcelu za izgradnju zračne luke i riješio imovinsko-pravne odnose. S kompanijom Aerodromi RS-a je u pripremi strategija razvoja zračne luke Trebinje, koja predstavlja osnovu za nastavak realizacije projekta. Formiran je i zajednički tim s Ministarstvom prometa i prostornog uređenja, kojem je zadatak do početka izgradnje pribaviti sve potrebne dozvole za izgradnju i registriranje zračne luke za međunarodne civilne letove.

Koji su najčešći problemi s kojima se susreće lokalna vlast?

- Dolaskom na mjesto gradonačelnika zatekao sam, blago rečeno, katastrofalnu financijsku situaciju u Gradskoj upravi, prouzročenu lošim rukovođenjem i nimalo domaćinskim odnosom prethodne lokalne vlasti. Moji suradnici i ja susreli smo se s proračunskim deficitom od gotovo 2,5 milijuna KM i prenatrpanom gradskom administracijom. Zapošljavanje mimo svih zakonskih procedura, koje je moj prethodnik provodio, posebno u posljednjoj godini svog mandata, dovelo je do broja od 344 zaposlena, a novca za plaće tolikoga broja zaposlenih nije bilo. Samo u tehničkom mandatu zaposlene su 92 osobe iako to proračunom nije bilo planirano. Najveći problem nam je i dalje višak radnika u gradskoj administraciji, kao i veliki broj nezaposlenih. Tu su i infrastrukturni problemi, kao što su nedostatak javne rasvjete, loše ceste i poteškoće s vodoopskrbom.

Što se konkretno radi kako bi se uklonile poteškoće s kojima se susrećete?

- Iako suočena s velikim problemima, nova Gradska uprava angažirala se na rješavanju tih problema te se uvelike radi na otklanjanju svih nedostataka, a kao što je već rečeno, pokrenut je i veliki broj novih programa. Formirane su funkcionalne mjesne zajednice te je upravo u suradnji s Vijećima mjesnih zajednica započelo nasipanje makadamskih cesta prema njihovoj listi prioriteta.

Započeto je i rješavanje vodoopskrbe u većem broju gradskih i seoskih naselja. Započeta je i zamjena gradske javne rasvjete novom LED rasvjetom kako bi se ostvarile uštede u električnoj energiji i taj novac preusmjerio u financiranje nekog od ovih programa o kojima sam govorio. Uradili smo nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata te uspješno organizirali Investicijsku konferenciju. Radili smo i radimo naporno na unapređenju života u našem gradu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije