Unatoč pandemiji

Pojedine bh. gospodarske grane bilježe rast izvoza u 2020.

01.12.2020.
u 18:50

Stanovnici BiH na proljeće ove godine doživjeli su blokadu, zatvaranje ili popularno rečeno “lockdown”. Policijski sat, zatvorene brojne trgovine i ugostiteljski objekti, ograničeno kretanje mladima i umirovljenicima... Sve je stalo. Ekonomija je u tih nekoliko tjedana doživjela krah, što mnogi osjete i danas, a pravi izazovi tek predstoje, piše Večernji list BiH.

Utjecaj na ekonomiju

Tisuće osoba ostale su bez posla, mnogi su bili prisiljeni ugasiti svoje biznise, a vlasti nisu pružile dovoljnu dozu novca u financijskoj injekciji prema posrnulom gospodarstvu, unatoč suprotnim tvrdnjama. Gubici se mjere u milijardama eura. U BiH je u uvjetima pandemije od siječnja do rujna ove godine vidljiv pad ukupnog izvoza i uvoza. Uspoređujući devet mjeseci 2020. s istim razdobljem 2019., možemo kazati da je bh. izvoz na ukupnom planu pao za 13%, dok je uvoz pao za 16%. U vrijeme otežanog prometa roba preko granica BiH, ožujak, travanj, svibanj, zabilježen je pad izvoza od čak 26% i pad uvoza veći od 28%. Lagani oporavak uslijedio je u ljetnom i jesenskom razdoblju. Ipak u BiH postoje i pozitivni primjeri, grane koje su ostvarile rast izvoza u ovo, za ekonomiju cijelog svijeta, najlošije doba.

Brojčani pokazatelji

Iako je pandemija negativno utjecala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inozemna tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo jer se povećao izvoz slatkiša ove godine u odnosu na 2019. “U odnosu na prošlu godinu, kad je do kraja listopada izvezeno oko 3200 tona kakaa i proizvoda od kakaa u vrijednosti od 15,7 mil. KM, ove godine, za isto razdoblje, izvoz je iznosio gotovo 3800 tona, čija je vrijednost 19,6 mil. KM”, rečeno je iz UNO-a BiH. To nije slučaj i s uvozom, koji je blago pao u odnosu na 2019. Izvoz grafičke i papirne industrije za devet mjeseci 2020. iznosio je 213,821.219 KM ili 0,5% više nego u istom razdoblju 2019. U okviru navedenog izvoza, papirna industrija ostvarila je izvoz od 171,680.282 KM ili 5,1% više nego u istom razdoblju 2019., dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 35,267.646 KM ili 11,4% manje nego za devet mjeseci 2019. Porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili su: kraft-papir nepremazni, papir, karton i celulozna vata, cigaret-papir, etikete svih vrsta, ručno rađeni papir i karton te toaletni papir. U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su samo ostali tiskani materijali, dok su drugi proizvodi imali pad izvoza. Vrijednost izvršenih radova građevinskih tvrtki iz BiH u inozemstvu u 9 mjeseci ove godine iznosila je 106,527.000 KM i veća je za 10,4% nego u istom razdoblju 2019. U prvih devet mjeseci ove godine povećan je izvoz zlata, dragulja i ostalih plemenitih metala za oko 3 mil. KM u odnosu na isto razdoblje lani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?