ODMOR POČEO

Pojedinci će za blagdane imati pravi godišnji odmor

Koncerti za Božić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
24.12.2013.
u 07:54

Dok trgovci i ugostitelji razmišljaju hoće li za ove blagdane imati jedan ili dva dana slobodna, mnogima su već završeni radni dani za ovu godinu

Božićni ili pak obiteljski blagdani, kako to mnogi vole istaknuti, već su počeli. Vrše se još završne kupovine, imajući na umu kako će i trgovci ovih dana imati poneki slobodan radni dan. Blagdani već mogu početi!

Slobodni dani

Dok trgovci i ugostitelji razmišljaju hoće li za ove blagdane imati jedan ili dva dana slobodna, mnogima su već završeni radni dani za ovu godinu. Naime, za one koji slave Božić imaju pravo na dva dana izostanka s posla, to je 25. i 26. prosinca. Stiže i Nova godina, i tu su radnicima zajamčena dva dana. Ni tu nije kraj, već 6 siječnja je Bogojavljenje ili Tri kralja, još jedan blagdanski dan. Većina tvrtki, znajući kako u ove blagdanske dane nema velike radne učinkovitosti, svoje djelatnike već su otpremili na odmor na kojem će ostati do sljedeće godine, točnije do 2. siječnja, a neki i sve do 7. siječnja.

To je za one koji se koriste julijanskim kalendarom. No, za one koji slave po gregorijanskom kalendaru, primjerice u Republici Srpskoj, siječanj je pun slobodnih dana. Pored dvodnevnog praznika za Novu godinu dolazi i pravoslavni Božić koji se slavi, također dva dana. Stiže i 9. siječnja, Dan republike, prigoda da se slavi. Tu nije kraj, već 14. siječnja je Nova godina po spomenutom kalendaru, i to je službeno praznik. I na kraju, 27 siječnja, Dan svetog Save, kojeg slavi cijeli entitet. Kada se tome dodaju subote i nedjelje, zaposleni u Republici Srpsko će tijekom dugog siječnja biti samo pola dana na poslu.

Dežurne službe

Neki će opet za božićne, ali i novogodišnje blagdane biti na radnom mjestu. Osobe koje rade u bolnicama, domovima zdravlja, ali i dežurni u poštama, elektrodistribuciji, policiji, te vatrogasci, radnici na crpkama i mnogi drugi, blagdane će proslaviti izvan svojih obitelji. No, i oni će radost blagdana podijeliti sa svojim kolegama na radnom mjestu.

Dok će zaposlene osobe imati naknadu za sve neradne dane, a tek poneki od njih i povišicu u obliku božićnice ili trinaeste plaće, nezaposlenima neće za Božić stići nikakva primanja. Nažalost, njih je mnogo u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?