FASCINANTNO OTKRIĆE

Pogledajte kako nerođena beba od 18 tjedana reagira na glazbu

beba
16.01.2016.
u 18:00

Nevjerojatno otkriće španjolskih znanstvenika pokazuje apsolutnu ljepotu, ljudskost i vrijednost nerođenih beba – sa samo 16 tjedana od začeća bebe na zvuk muzike reagiraju kretnjama lica i tijela „kao da pokušavaju govoriti ili pjevati“.

Znanstvenici s Instituta Marques u Barceloni u Španjolskoj došli su do nevjerojatnog otkrića o tome da nerođene bebe mogu čuti i reagirati na zvuk muzike puno ranije nego što se to do sada vjerovalo. Po prvi puta je dokazano da nerođena beba čuje zvukove i na njih reagira sa samo 16 tjedana trudnoće.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Ultrasound nosi naziv „Izrazi lica fetusa kao reakcija na intravaginalno puštanje muzike“ i predstavlja revolucionarno istraživanje o sluhu fetusa. Znanstveno je prihvaćeno da se uho bebe razvije s 16 tjedana trudnoće. No sve do sada stručnjaci su vjerovali da fetus može čuti zvukove najranije s 18 tjedana, dok je najčešće bilo prihvaćeno da nerođena beba čuje tek negdje oko 26 tjedana trudnoće.

Dr. Marisa Lopez-Teijon, voditeljica studije, tvrdi kako rezultati pokazuju da fetusi reagiraju na muziku koja im se pušta intravaginalno, i to pomicanjem ustiju i jezika, „kao da pokušavaju govoriti ili pjevati“. Muziku su puštali koristeći Babypod, uređaj napravljen specijalno za potrebe studije. Babypod se uvodi u vaginu i pomoću njega se bebama pušta muzika. Na taj bi način majke mogle stimulirati komunikacijske vještine svoje bebe i prije rođenja. Naime, muzikom se stimulira dio mozga koji je zadužen za komunikaciju te zbog toga fetus na zvuk muzike reagira pokretima koji su nalik vokalizaciji. To je faza koja prethodi bebinom pjevanju i govoru.

U suštini, ova studija pokazuje kako bebe mogu početi s učenjem čak i prije rođenja.

Eksperimenti su se provodili na trudnicama od 14. do 39. tjedna trudnoće. Tijekom cijele studije tim znanstvenika koristio je ultrazvuk za promatranje i snimanje reakcija fetusa dok bi im se puštala muzika. Muzika se emitirala abdominalno, kroz trbuh, i intravaginalno, putem Babypoda. Svim fetusima puštali su Bachovu Partitu u a-molu. 87 posto fetusa reagiralo je pokretima glave i udova kada su im puštali muziku putem Babypoda, intravaginalno, a njihove su kretnje bile praćene specifičnim kretnjama ustiju i jezika. Sve bi prestalo kada bi prestala i muzika.

Nadalje, 50 posto fetusa reagiralo je nevjerojatnim pokretima – vrlo jakim otvaranjem vilice i plaženjem jezika što više mogu. Međutim, kada bi slušalice s muzikom bile postavljene trudnicama na trbuh i muzika se puštala abdominalno, nije bilo nikakvih promjena u izrazima lica.

U rezultatima studije se navodi: „Fetalna reakcija na zvuk počinje sa 16 tjedana, sa statistički značajnim varijacijama tijekom čitave trudnoće. Što je trudnoća više uznapredovala, jače su izraženi pokreti lica. Kod svakog fetusa reakcija je drukčija, s različitom jačinom reakcije svaki puta kada se pusti muzika. Međutim, kod blizanaca se uočava slično ponašanje.“

Ova studija samo je još jedno u nizu znanstvenih otkrića koji dokazuju apsolutnu ljepotu, ljudskost i vrijednost nerođenih beba. Razvojem znanosti dobivamo nove mogućnosti za promatranje života u maternici, koje nam redovito pokazuju koliko je neprocjenjiva svaka osoba koju izgubimo svaki puta kada se u svijetu počini abortus.

Abortus ne oduzima potencijalni već pravi, stvarni život ljudskog bića. I u mnogim slučajevima to ljudsko biće već zna pjevati.

Video prikazuje nerođeno dijete – tako čudesno oblikovano sa samo 18 tjedana u maternici – i njegove čudesne reakcije na Bachovu muziku samo dva tjedna od dobi u kojoj je znanstveno potvrđeno da bebe mogu reagirati na muziku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije