Susret s izaslanstvom Srbije

Podžić: Obaviti raspravu o statusu, veličini i strukturi OSBiH

OSBiH
28.04.2016.
u 16:45

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i parlamentarni vojni povjerenik BiH razgovarali su danas s polaznicima visokih studija sigurnosti i obrane Vojne akademije Ministarstva obrane Republike Srbije.

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH na ovom sastanku predstavljali su predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Sifet Podžić i članovi povjerenstva Bariša Čolak, Hazim Rančić i Mario Karamatić, dok su polaznike Vojne akademije Ministarstva obrane Republike Srbije predvodili generalmajor Vojske Srbije Želimir Glišović i načelnik visokih studija pukovnik Zoran Lučić, prenosi Fena.

Podžić je informirao goste o organizaciji i osnovnim nadležnostima povjerenstva naglasivši da osim informacija koje dobiva od Ministarstva obrane BiH, članovi povjerenstva odlaze u posjet jedinicama i komandama Oružanih snaga BiH kako bi se stakao uvid u realno stanje i rješavali aktualni problemi s kojima se susreće sektor obrane.

S tim u vezi, Podžić je kazao da je u narednom razdoblju potrebno obaviti širu i otvorenu raspravu o statusu OSBiH, njihovoj veličini i strukturi, te nizu drugih pitanja iz domena obrambenog sustava BiH.

Šiljegović je upoznao izaslanstvo iz Srbije o modelu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda uniformiranih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prezentirajući glavne aktivnosti kojima se bavi Ured parlamentarnog vojnog povjerenika, Šiljegović je istaknuo da je najveći stupanj kršenja ljudskih prava pripadnika OSBiH do sada zabilježen u oblastima koje se odnose na procese unapređenja u OSBiH, uvjete života i rada u jedinicama i komandama te u vezi s nedostatkom materijalnih i materijalno - tehničkih sredstava.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o aktivnostima BiH na putu ispunjavanja obveza za početak realizacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), kao i o mogućnostima suradnje koje oružane snage dvije zemlje, u okviru dobre bilateralne suradnje, ostvaruju kroz NATO-program "Partnerstvo za mir", a koje se ogledaju u programima obuka vojnih lica, odnosno njihovom tehničkom, informatičkom i stručnom usavršavanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije