Kazne do 10.000 KM

Poduzeća daju visoke plaće, a ne uplaćuju radnicima doprinose

radnici
05.03.2016.
u 11:26

Tisuće je onih koji u „gubitaškim“ tvrtkama imaju visoke plaće, kaže Krnjić

Zakonom o doprinosima u Federaciji BiH propisane su novčane kazne u visini od 2.000 KM do 10.000 KM za prekršaj poslodavca koji ne obračuna doprinose pri obračunu plaća, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu, u kojem je plaća dospjela za isplatu, potvrdili su za Faktor u Poreznoj upravi FBiH.

Usprkos ovim kaznama i dalje je veliki broj tvrtki koje godinama ne uplaćuju doprinose radnicima, a unutar tvrtki imaju visoke plaće.

– Primjer su Željeznice FBiH gdje imaju vrlo visoke plaće, a nama za doprinose duguju više od 120 milijuna KM. Dakle, tvrtke isplaćuju plaće, ali ne i doprinose radnicima. Prisjetio bih se detalja od prošle godine vezanih za tvrtku ZOI 84. U tom poduzeću su se pohvalili kako su isplatili 14 plaća i to bez doprinosa, govori Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda MIO. Dodaje kako je ovakav odnos gotovo postao trend u našem društvu.

– Također, mnoge komunalne tvrtke, koje za naše prilike imaju visoke plaće, ne uplaćuju doprinose. Zapravo, tisuće je onih koji u „gubitaškim“ tvrtkama imaju visoke plaće. Ali, samo u Željeznicama FBiH je oko tri, tri i pol tisuće radnika sve bliže mirovini i tražit će da im se uplati staž. Kod značajnog broja dužnika postoji situacija da radnici tuže za svoje plaće. Naplate oni to, podignu i u novčanik sve stave, pa poslije opet traže staž, govori Krnjić.

Dodaje kako je u sustavu dosta devijacija koje vode u pravcu da se pod svaku cijenu izbjegava uplata doprinosa.

– Pitanje je koja je svrha da se nekome dopusti da ne plaća doprinose, a drugi da plaća. Pa da se tome koji to ne radi namiruje od drugih građana iz redovnih poreza. Rješenje je nulta tolerancija na kršenje zakona, financijska disciplina pod svaku cijenu, naglasio je Krnjić.

U Poreznoj upravi FBiH su pojasnili da će se i novčanom kaznom od 500 KM do 2.000 KM kazniti za prekršaj i odgovorna osoba u poduzeću, ako ne obračuna doprinose, pri obračunu plaća. A kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM poslodavac ako ne uplati doprinose istovremeno s isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu, piše Faktor. 

Također, kaznom od 500 do 2.000 KM kaznit će se za prekršaj dužnik doprinosa – osiguranik koji sam za sebe plaća doprinose, ako dospjele doprinose ne uplati u propisanom roku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?