otkrivamo profil selefije

Podupiratelj ISIL-a H. Č.: Evo tko je tajni svjedok Mektića i Osmice

09.04.2019.
u 10:00

Zanimljiv je životni put suradnika hrvatske SOA-e, OSA-e, a vjerojatno i slovenske SOVA-e, inače deklariranog selefije koji je svoja stajališta objavljivao preko naloga na Facebooku otvoreno veličajući terorističku organizaciju Islamsku državu, glorificirao Hitlera zbog holokausta nad Židovima, a američku vojsku portretirao kao onu koja donosi nasilje i smrt diljem svijeta, piše Večernji list BiH.

To je H. Č., tajni svjedok koji je potvrdio sudjelovanje u navodnoj operaciji hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) oko podmetanja naoružanja selefijama u mesdžid Stranjani kako bi se, po tumačenju očito njegovih obavještajnih mentora i političkih pokrovitelja, opravdale tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o 10.000 radikala u BiH.

Hitler, ISIL, Bagdadi...

Iako smo planirali objaviti identitet, ime i prezime ovoga selefije, zajedno s njegovim fotografijama, zbog upozorenja iz Tužiteljstva BiH kako je cijeli slučaj dobio oznaku tajnosti zbog osjetljivih podataka, ipak smo odustali od toga .

U međuvremenu, zanimljivo je kako je posve iščeznuo profil H. Č. na Facebooku, no s prošloga tjedna uspjeli smo posve “skinuti” njegove objave, kao i neke ranije komentare. 
“Molim Alaha da pomogne Islamsku državu i porazi sve kjafire (nevjernike) u Shamu (zamišljeni kalifat sa sjedištem u Siriji)”; “Podržavam Islamsku državu i Bagdadija”..., samo su neke od objava H. Č. na Facebooku, uz Hitlerovu navodno objašnjenje zašto je ubijao Židove, ali i fotografiju američke vojske, za čije je vojne operacije rekao kako predstavljaju ismijavanje istine time što donose “mir, demokraciju i slobodu”.

Ove objave najbolje oslikavaju o kakvoj se osobi radi iza tog profila. Najprije, riječ je o čovjeku kojega je vrlo laku ucijeniti i zloporabiti za plasiranje raznih lažnih svjedočanstava. Umnogome ovaj mladi čovjek podsjeća na Merima Galijatovića iz slučaja ubojstva Joze Leutara koji je lažno svjedočio, očito pod utjecajem paraobavještajne i policijske strukture koja se nekada identificirala kao tajna bošnjačka policija AID.

Galijatović je, naime, bio kriminalac u zatvoru s poduljim dosjeom koji je AID iskoristio da prikrije i zaštiti stvarne ubojice i nalogodavce te istragu preusmjeri kako bi kompromitirala Hrvate, uključujući tadašnji politički vrh. Obrisi rada ove hobotnice vidljivi su i danas. Imaju gotovo identičan rukopis i s H. Č.

Istražitelj pa osumnjičeni

Prema pisanju medija bliskih ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedbašiću Osmici i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću te objavljenom videozapisu, ovaj mladić govorio je o tome kako ga je vrbovala SOA da bi podmetnuo dokaze protiv selefija u njihov vjerski objekt.

Nakon toga objavljeno je kako su u operacije SOA-e uključeni i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, konzul RH u Tuzli Ivan Bandić te novinar Mato Đaković. “Krunski svjedok”, do kojega su došli “novinari”, trebao je poduprijeti tu priču. Nakon što je pak Tužiteljstvo BiH preuzelo slučaj, zapravo je počelo razotkrivanje cijele spletke te se počinju iščitavati i sve ispričane laži. Osumnjičeni je postao Dragan Mektić iz SDS-a koji je iskorišten kao glasnogovornik AID-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije