Ustavnopravno povjerenstvo

Podržani principi prijedloga izmjena Zakona o Pravobraniteljstvu BiH

Pravobraniteljstvo
26.10.2016.
u 11:10

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas utvrdilo usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržalo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se želi olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava, rasteretiti rad sudova, smanjiti sudski troškovi i ostvariti nove proračunske uštede.

Predloženim izmjenama Zakona precizira se da Pravobraniteljstvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koja namjerava podnijeti tužbu protiv Bosne i Hercegovine, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Povjerenstvo je utvrdilo usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara, radi unapređenja sustava prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s prijedlozima Moneyval tima BiH, dopunama ovog zakona se poboljšava transparentnost rada udruženja i fondacija.

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda je utvrdilo usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržalo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.  

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će BiH europskim načelima javne uprave i javnog upravljanja, naveo je ranije predlagač.         

Članovi Povjerenstva su principe predložena tri zakona podržali bez rasprave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije