povjerenstvo za ljudska prava

Podržana inicijativa Čovića o prihvaćanju radne definicije antisemitizma

26.07.2022.
u 18:06

Na 20. sjednici Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržana je izaslanička inicijativa Dragana Čovića kojom se predlaže da Dom naroda PSBiH usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U inicijativi se navodi i radna definicija antisemitizma koja glasi "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te Židovskim vjerskim objektima".

K znanju je primljena Informacije Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji u Bruxellesu o usvojenim rezolucijama o stanju ljudskih prava, priopćeno je iz PSBiH.

U vezi s točkom dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje pristiglog dopisa Inicijative za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine, a koji se odnosio na učešće organizacija civilnog društva u proceduri imenovanja tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Povjerenstvo se, obzirom da ni na koji način nije nadležno drugim radnim tijelima PSBiH, proglasilo nenadležnom za ovo pitanje.

Kako je konstatirano, Privremeno zajedničko povjerenstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine imenovao je Zastupnički dom, odnosno Dom naroda PSBiH, pa, s tim u vezi, navedeno Povjerenstvo samo uređuje Poslovnik o radu, koji bi trebao biti usuglašen s poslovnicima domova PSBiH.

Istovremeno, Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava podržava transparentnost i javnost rada povjerenstva i svih radnih tijela PSBiH.

Zajedničo povjerenstvo razmotrilo je, primila k znanju i nadležnim institucijama uputila odgovore ili proslijedila pristigle dopise i predstavke građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?