Lovci na oluje u BiH

Područje Popova polja, Čapljine i Mostara grmljavinski najaktivnije

12.07.2018.
u 15:00

Zatvaranje prozora, spuštanje roleta, isključenje uređaja iz struje, stavljanje slušalica u uši - sve to samo kako bismo izbjegli prodorni zvuk udara groma. Ako smo se slučajno zatekli na ulici, jurimo prema zatvorenom prostoru. Olujno nevrijeme i grmljavina na većinu nas imaju takav učinak…, piše Večernji list BiH. Izgledaju nam i zvuče opasno, gotovo prijeteći. Priroda pokazuje svoju moć i govori nam kako malo toga možemo kontrolirati. No, postoje ljudi koje nešto tjera da idu ususret olujama. Ne metaforički, nego doslovno. I ne mislimo na Ameriku, nego na BiH. Čine to oprezno, ali i s nepokolebljivom željom da uhvate najbolje i najgore od prirode. Oni su odlučni u namjeri da fotoaparatom zabilježe prirodu u svom najmoćnijem izdanju, oni su lovci na oluje…

Karakterističan reljef

Ideja za osnivanjem prve bh. zajednice “Lovci na oluje”, poznatije kao Bosnia Storm Chasers, rodila se 2014. Osnivač joj je Prijedorčanin Kristijan Vujčić, a suosnivač Sarajlija Nedim Sladić. Povod su bili sve dinamičniji i ekstremniji procesi u atmosferi, kao i meteorološke pojave koje se prije u BiH nisu bilježile. Tim povodom, ali i zbog nedavnog nevremena s jako velikim brojem munja zabilježenih na mostarskom području, razgovarali smo sa suosnivačem Bosnia Storm Chasersa Nedimom Sladićem. “Godina 2014. bila je ekstremna godina u kojoj smo vidjeli da je nakon atipično tople i sunčane zime, bez gotovo ijednog uvezanog tjedna sa snijegom na tlu, uslijedilo ekstremno kišovito i svježe proljeće koje je u svibnju prouzročilo i najveću količinu oborina koje su premašivale sve dosadašnje rekorde na teritoriju BiH u 120 godina meteorološkog mjerenja. Sve ove navedene činjenice, koje su kulminirale lokalno kišovitim ljetom i čestim nevremenima, natjerale su nas da kroz sliku pokažemo ljudima sve češću i jaču pojavu oluja na našem području, osobito u ljetnom razdoblju, koja je i izravna posljedica globalnog zagrijavanja, čije posljedice BiH još od 2000. izraženo osjeća. Slične zajednice postoje i u susjednoj Hrvatskoj, no naša želja je zabilježiti takve trenutke i nekada u budućnosti napraviti izložbu, nešto slično po uzoru na ugledni Crometeo u RH - kazao nam je Nedim. Lovca na oluje upitali smo gdje su oluje i grmljavine u BiH najčešće.

- Kada je riječ o BiH, oluje i grmljavine najčešće se bilježe u određenim zonama koje izravno diktira reljef i bilježe se u tzv. toplijem dijelu godine. Česta pojava grmljavine i oluja od sredine travnja do sredine listopada bilježi se u regijama sjeverna i sjeverozapadna Bosna, i to na potezu od Bihaća, Prijedora, Banje Luke pa sve do Teslića, ali i u regiji niska Hercegovina - na potezu od Bileće, Trebinja, Lastve pa sve do Herceg Novog. Područje Popova polja, Zahumlja, Zubaca i Trebinja smatra se grmljavinski najaktivnijim područjem u BiH, a ništa manje ne odudaraju mostarska i čapljinska regija - kazao je Nedim. Lov na oluje i tornada većina nas gledala je u američkim dokumentarcima na televiziji, no to u BiH baš i ne funkcionira na istom principu. - Lov na oluje je u našem slučaju znatno reduciran u odnosu na SAD jer se, zbog konfiguracije terena i specifičnog reljefa, izravno fokusiramo na lov munja u toplijem dijelu godine, a kada su munje najmanje vjerojatne, u hladnijem dijelu godine, fokusiramo se na snježne mećave. Lov počinje tako što se pregledaju prethodno svi dostupni podaci u vidu radarskih slika kako bi se utvrdio i ocijenio intenzitet oluje. Tzv. munjolovac bilježi udare munja na određenom području te nam jako pomaže vidjeti u kojem to pojasu se najčešće bilježe munje u realnom vremenu, kao i kretanje i ponašanje olujne naoblake, tj. njezin razvoj, jačanje, slabljenje i naposljetku raspad. Kada se prethodni parametri ocijene kao povoljni, izlazi se na terase, vrhove zgrada, parkove i postavlja oprema načinjena od tronošca i DSLR fotoaparata kako bi se fotografiralo munje. Taj proces traje do onog trenutka do kada članovi ocijene da lov na oluje nije potencijalno opasan. Ako je proces doista buran i nepredvidiv, sa snažnim intenzitetom djelovanja, u tom slučaju vrijedi izreka “Safety First!” ili na našem “Sigurnost na prvom mjestu!” te se takve oluje ispraćaju isključivo u pisanom, interpretiranom formatu - ističe.

Hrvatska opremljenija

U službenim izvješćima rijetko čujemo nešto više o munjama i gromovima. Bh. lovca na oluje upitali smo prati li se to službeno u BiH. - FHMZ BiH najavi da će tijekom dana u određenim dijelovima zemlje biti grmljavine. Zanimljivo je kako se nigdje ne spominje točan broj udara munja nad teritorijem BiH, što otvara sumnju da se ovaj podatak u BiH i ne prati - kazao je Nedim. S druge strane, u RH postoje radarski centri Bilogora i Osijek, čije podatke koriste bh. lovci na oluje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?