Optimistične prognoze, ali čeka se dogovor

Podršku gospodarskom rastu BiH najviše bi dali radovi na koridoru Vc ako se uvedu trošarine

14.01.2017.
u 07:00

Bh. ekonomija u ovoj bi godini, prema prognozama međunarodnih financijskih institucija, trebala ostvariti ekonomski rast veći od tri posto. To bi trebalo biti povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je, prema procjenama, ostvaren rast od 2,6 posto. Prema posljednjim prognozama MMF-a, BDP BiH trebao bi rasti u ovoj godini po stopi od 3,2 posto, a u 2018. godini 4 posto. MMF predviđa kako će deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini iznositi -6 posto, a u 2018. -5 posto. Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama ove financijske institucije, trebale su bilježiti godišnji pad od -0,3 posto u 2016. te rast od 0,7 posto u ovoj godini. 

Prognoze i radovi

Među aktivnostima koje bi mogle dati podršku ekonomskom rastu naglašava se, prije svega, intenziviranje radova na koridoru Vc ako bude usvojena odluka o povećanju trošarina na naftu i naftne prerađevine. Od povećanja trošarina ovisi novi gospodarski zamah, a prije svega očekivani ekonomski rast.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?