Crnadak - Vell

Podrška Malte procesu europskih integracija BiH

Igor Crnadak
27.07.2016.
u 19:30

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je boravio u radnoj posjeti Republici Malti. Crnadak se tijekom posjeta susreo s predsjednicom Republike Marie Louise Coleiro Preca i s ministrom vanjskih poslova Georgeom Williamom Vellom.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će njegova posjeta značajno doprinijeti unapređenju odnosa dviju zemalja, koji, iako bez otvorenih pitanja, nisu dovoljno razvijeni, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naglašena je potreba da se istraže mogućnosti jačanja ekonomskih odnosa dviju zemalja, koji su na zanemarljivoj razini i imaju trend pada posljednjih godina. Tu se prije svega podrazumijeva razvoj suradnje u oblasti turizma, koji bi mogao biti od značaja za obje zemlje. U tom smislu, Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Malte već rade na realizaciji Sporazuma u oblasti turizma.

Ministar Crnadak je upoznao domaćine da je BiH čvrsto opredijeljena za europske integracije, te da, usprkos nedavnim događanjima oko referenduma u Velikoj Britaniji o istupanju te zemlje iz Europske unije, ovaj proces neće biti zaustavljen. Njegov kolega, ministar George Vella je podsjetio gosta da će Republika Malta preuzeti predsjedavanje Vijećem Europske unije u razdoblju siječanj-lipanj 2017. godine, te će kao zemlja predsjedavajuća pružiti podršku procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o migrantskoj krizi, koja je jedno od prioritetnih pitanja malteške politike. Ministar Crnadak je naglasio da, iako Bosna i Hercegovina nije izravno pogođena ovom krizom, regija zapadnog Balkana se suočava sa sličnim problemima kroz koje prolazi i Republika Malta, te izrazio uvjerenje da se ovi problemi mogu rješavati samo zajedničkim naporima svih europskih država, a ne pojedinačno. Jedna od tema razgovora je bilo i pitanje međunarodnog terorizma, koji postaje neizbježna i centralna tema europske politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije