Salkić posjetio biskupa

Podrška biskupu Komarici u časnoj borbi za bolji položaj Hrvata u RS

franjo komarica
19.05.2016.
u 17:14

Biskup Komarica je kazao kako je na području bh. entiteta RS nad Hrvatima počinjeni zločini, te da duže od dva desetljeća oni trpe njegove posljedice

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je danas banjolučkog biskupa Franju Komaricu, s kojim je razgovarao o problematici s kojom se susreću katolici u RS.

Proces povratka Hrvata u Bosansku Krajinu i Bosansku Posavinu u poslijeratnom periodu izuzetno je slab. Njihova imanja su napuštena i propadaju, a postoji opasnost, kako je rečeno, da demografska struktura na ovome prostoru bude trajno narušena, te da ovaj prostor Bosne i Hercegovine ostane bez Hrvata.

Kako je priopćeno iz Salkićevog ureda, progoni i zločini počinjeni nad nesrpskim stanovništvom ostavili su dubok trag i značajno su utjecali na intenzitet povratka. 

Biskup Komarica je kazao kako je na području bh. entiteta RS nad Hrvatima počinjeni zločini, te da duže od dva desetljeća oni trpe njegove posljedice.

U poslijeratnom razdoblju umjesto pomoći Hrvatima da obnove svoje domove i vrate se na svoja imanja, oni se susreću s radikalizmom i sustavnim provođenim aktivnostima na sprječavanju povratka.

Nakon razgovora, potpredsjednik Ramiz Salkić pozivao je aktualne vlasti da dva desetljeća poslije rata uradi sve kako bi se spustile napetosti i u bh. entitetu RS gradio ambijent jednakih mogućnosti za sve građane.

- Biskup Komarica je podsjetio na podatak da je prije rata u mjestima koja danas pripadaju bh. entitetu RS živjelo oko 220.000 Hrvata, a da ih se vratilo manje od 12.000, što govori upravo o razmjerama zločina. To su porazni podaci, koji su sa stanovišta povijesti hrvatskog naroda u BiH zaista zabrinjavajući i prema njima se nitko ne smije ophoditi ravnodušno - rekao je Salkić.

Naravno, mnogi su, kaže, uzroci takvoga stanja.

-Njih treba markirati i pomoći Hrvatima, kao i Bošnjacima, da se vrate na svoja imanja i da grade slobodno društvo ravnopravnih ljudi. To očekujemo od aktualnih vlasti, jer je to njihova obveza - poručio je Salkić.

Današnji posjet upriličen je upravo s ciljem pružanja podrške biskupu Komarici u časnoj borbi za bolji položaj Hrvata na ovome području, priopćeno je iz Salkićevog ureda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije