U 12 gradova BiH niču poljoprivredne tržnice

Podrška bespovratnim sredstvima EU-a važan korak za jačanje agrara

14.05.2022.
u 12:00

U 12 općina i gradova u BiH uskoro niču zelene i stočne tržnice, a sve kao dio europski podržanog projekta koji ima za cilj unaprijediti poljoprivrednu infrastrukturu, odnosno podići proizvodnju i distribuciju domaće hrane na višu razinu.

U Sarajevu je ovih dana upriličeno potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će s 1,5 milijuna KM bespovratnih sredstava Europske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu, piše Večernji list BiH.

Infrastruktura

Iz odjela za komunikacije razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) pritom su objasnili kako će, pored zelenih i stočnih tržnica, biti izgrađene i otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko-prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste. U ovom dijelu realizacije programa bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u idućem razdoblju ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

O važnosti projekta koji u današnjim vremenima dodatno dobiva na važnosti govorio je veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva EU-a i posebni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva. U tom je kontekstu ukazao na činjenicu da lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, ali i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, pri čemu je ključan potez napraviti put koji vodi održivoj poljoprivredi.

- Grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 milijuna eura - rekao je Sattler.

O važnosti modernizacije poljoprivrednog sektora, kao i unaprjeđenja ponude domaćih proizvoda, govorila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, poručivši kako će podrška omogućiti daljnji razvoj ruralnih područja, čime se ujedno jača i lokalno tržište. Naglasivši kako je razvojni program Ujedinjenih naroda ponosni partner Europske unije na jačanju konkurentnosti poljoprivrede i daljnjem ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, Nedera je dodala kako će se podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurati uvjeti za planiranje i unaprjeđenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. - Posebno je važno što će ove investicije podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH - kazala je Nedera.

Radna mjesta

A tehnički detalji projekta jasno govore o značaju za održivost brojnih radnih mjesta - dokaz je podatak kako će se realizacijom prvih šest planiranih projekata omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika. Podrška je osigurana projektom EU4AGRI koji financira Europska unija, kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA). Važnost navedenog programa ogleda se u činjenici da je njiem težište usmjereno na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i podizanje razine znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača te ostalih sudionika u lancima vrijednosti, kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga, kao i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima. U vremenu kada je aktualizirano pitanje proizvodnje hrane, posebna pozornost treba biti usmjerena na tehničko-tehnološko osposobljavanje domaćih proizvođača s kojim raste i razina konkurentnosti, a vrednovanje znanja i novih vještina, u situaciji koja traži brze prilagodbe, dodatni je preduvjet osposobljavanja. Tomu svakako treba dodati i ulogu institucija koje moraju ostvarivati ulogu podrške, a s tim na umu važno je navesti kako je projekt EU4AGRI usmjeren i na jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i podršku unapređenjima politika i regulatornih okvira. Sve to mora voditi cilju u kojemu će se veći broj ljudi u BiH na isplativ način baviti proizvodnjom hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?