Braniteljske zadruge

Podravka želi proizvodnju i otkup šljiva, malina, paprika, rajčice i u središnjoj Bosni

14.02.2019.
u 20:00

U organizaciji ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez i Koordinacije udruga HVO-a i Specijalne policije SB županije u Vitezu je održan braniteljski skup. Razlog je osnivanje braniteljskih zadruga i suradnje s Podravkom d.d. iz RH, piše Večernji list BiH. 

Mreža dobavljača

A kakvo je zanimanje branitelja za ovaj vid rada, proizvodnje i suradnje s Podravkom, vidjelo se i po punoj dvorani u Hrvatskom domu. Naime, Podravka d.d. širi mrežu svojih dobavljača, prije svega u BiH, a preko ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja RH pokušava animirati braniteljsku populaciju i u središnjoj Bosni, što su već uspjeli u Hercegovini i Posavini.

Dijelom se to uspjelo i u Busovači gdje je osnovana Opća braniteljska zadruga, što je sa 100.000 kuna podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja RH. Zadruga u Busovači već ima 35 članova (iz Busovače, Kiseljaka i Viteza). Ozbiljno zanimanje pokazala je Podravka d.d., što pokazuje i dolazak na skup u Vitez direktora sektora poljodjelstva Zdravka Dimaća te Nikoline Jelavić i Zlatka Đelekovčana, koji su govorili o proizvodnji i otkupu voćnih i poljoprivrednih kultura (šljiva, malina, krastavci, paprika, rajčica, feferoni...), stručnoj pomoći u sjetvi, tretmanu...

Gosti iz Podravke kazali su kako su njihove potrebe za određenim voćem i povrćem velike, spremni su otkupiti sve proizvedeno uz traženu i ugovorenu kvalitetu. Rečeno je i kako je njihova suradnja s malim pojedinačnim proizvođačima neprihvatljiva pa je nužno osnovati braniteljske zadruge koje bi olakšale i pojednostavile sklapanje ugovora, prihvat proizvoda, transport od proizvođača do sabirnog mjesta i onda do Podravke u Koprivnici.

Pozitivan primjer

Kao pozitivan primjer naveli su zadrugu u Posavini koja ima sabirni centar i vlastitu hladnjaču. O financijskoj i drugim vidovima potpore govorio je Ivan Zeba, predstavnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Određene informacije dao je i Ilija Milić, jedan od organizatora skupa, inače direktor novoosnovane braniteljske zadruge u Busovači, dok je predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja RH Zvonko Beljo, inače koordinator ugovora tog Ministarstva s Podravkom, govorio o beneficijama branitelja i njihovih zadruga.

Predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, inače načelnik Sektora za normativnu djelatnost, upoznao je okupljene s izmjenama i dopunama Zakona o braniteljima koje se odnose na ostvarivanje trajnih prava pripadnika HVO-a invalidnih i mirovina obitelji poginulih. Skupu su nazočili i visoki dužnosnici HDZ-a BiH Josip Kvasina, predsjednik Sabora SBŽ-a, Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ-a BiH, i Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije