U sustavu e-inspekcije FUZIP-a uskoro i Granična policija

Podnosit će se zahtjevi za prekograničnu kontrolu online Prednost Granice Učinkovitost

28.04.2015., Bajakovo - Carinski sluzbenici i granicna policija u obavljanju njihovog svakodnevnog posla. Pregled vozila i putovnica, obilazak terena u potrazi za ilegalnim prelascima granice te krijumcarenja nedozvoljene robe. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSE
Marko Mrkonjic/PIXSELL
25.09.2015.
u 06:30

žele se ujednačiti procedure kod svih graničnih inspektora oba bh. entiteta

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove već tri godine radi projekt e-inspekcije. On predstavlja elektronički sustav vođenja inspekcijskog nadzora koji je cjelovito i sveobuhvatno sustavno hardversko i softversko rješenje koje koriste inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i inspektori u županijskim upravama za inspekcijske poslove, piše Večernji list.

"Ček liste"

Kako nam je kazao glasnogovornik FUZIP-a Anis Ajdinović, sustavom su definirane baze podataka ili liste provjera, tzv. check liste, i operativni procesi koje koriste inspektori u postupku inspekcijskog nadzora.

- Transparentan i otvoren je način obavljanja inspekcijskog nadzora u elektroničkoj formi preko laptopa gdje inspektor vrši inspekcijski postupak i kroz sustav kreira i zaključuje finalne dokumente prema subjektu kontrole u PDF-formatu (ne mogu se mijenjati ili brisati iz sustava) te se isti tiska i potpisuje na licu mjesta i uručuje subjektu nadzora, kazao je između ostalog Ajdinović o pogodnostima programa. Tu je i učinkovitija i brža razmjena podataka između inspekcijskih tijela, razvoj novih modula koji će obuhvatiti i druge segmente inspekcijskog nadzora (granična inspekcija, planiranje inspekcijskih nadzora na principu procjene rizika i sl.) te brojne druge. Po pitanju granične inspekcije kazao nam je kako godišnji plan i rad federalne inspekcije u segmentu koji se odnosi na sustav e-inspekcije, sadrži komponentu razvoja dodatnog modula za rad graničnih inspekcija, koji će biti posebno dizajniran i prilagođen potrebama rada inspektora u sektoru graničnih inspekcija.

Jednostavnija procedura

- Naime, u postupcima inspekcijskih nadzora graničnih federalnih inspektora uvodi se "modul za granicu" kako bi inspektori poslove nadzora iz svoje nadležnosti, na graničnim prijelazima kod uvoza i izvora roba, mogli obavljati što jednostavnije, učinkovitije, brže i transparentnije, kazao nam je Ajdinović. Kazao nam je i kako je intencija da se kroz ovaj modul zahtjevi za prekograničnu kontrolu podnose online, ujednače procedure i postupanje svih graničnih inspektora oba bh. entiteta, ujednače obrasci graničnih entitetskih inspekcija, omogući učinkovitiji rad i praćenje rješavanja nadzora kod uvoza/izvora roba u BiH, da se sustavom uvežu entitetske inspekcije s carinskim tijelima te da se kroz sustav kreiraju izlazni dokumenti. U sustav su trenutačno uvezane sve županijske uprave koje su bile voljne ući u projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?