tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica u slučaju ‘Bobar banka’

banka
28.09.2016.
u 18:00

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je okončalo istragu i podignulo optužnicu zbog propasti “Bobar banke”, čije je sjedište bilo u Bijeljini, što je jedan od velikih slučajeva financijskog kriminala kojega mediji u Bosni i Hercegovini dovode u vezu s vladajućom strukturom u Republici Srpskoj, okupljenoj oko Milorada Dodika.

U priopćenju koje je objavljeno u Sarajevu Tužiteljstvo BiH je navelo kako je, zbog bankrota banke i propasti depozita u vrijednosti većoj od 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 65 milijuna eura), optuženo više osoba, no njihova imena nisu navedena.

Tereti ih se za organizirano djelovanje povezano sa zloporabom ovlasti u gospodarstvu i financijski kriminal.

Ovaj je slučaj, kako ističu iz Tužiteljstva BiH, povezan s još nekim predmetima koji su u fazi istrage, a “imat će posljedice u cijeloj BiH”.

Tijekom istrage o ovom slučaju bile su uhićene i direktorica Agencije za bankarstvo RS i Investiciono-razvojne banke RS Slavica Injac i Snežana Vujnić.

Istragom koja je trajala godinu i pol utvrđeno je kako su optuženi ciljano plasirali kredite pravnim osobama odnosno tvrtkama koje su na različite načine bile povezane s “Bobar grupom”, čiji je banka bila sastavni dio.

Takvi krediti nisu imali gotovo nikakve instrumente osiguranja, a u konačnici nisu se mogli ni naplatiti, što je prouzročilo propast banke.

Osobe koje su bile korisnici ovih kredita, kako je utvrđeno istragom, stekle su nezakonitu imovinsku korist u protuvrijednosti od oko 64 milijuna eura, a zbog toga što nisu vraćali posuđena sredstva propali su ulozi koje su u banci imali građani i brojne tvrtke, ali i entitetske te državne institucije.

Od srpnja ove godine, u sklopu istrage, Sud BiH je blokirao svu imovinu osoba obuhvaćenih istragom.

“Predmet ‘Bobar banka’ najsloženiji je slučaj financijskog kriminala u postdaytonskoj BiH i predstavlja odlučan korak tužiteljstva i agencija za provedbu zakona u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca”, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije