Zločin nad Hrvatima i Bošnjacima

Podignuta optužnica protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca zbog ratnog zločina

Borislav Paravac
31.12.2015.
u 18:03

Optuženi se terete da su sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podignuo je optužnicu protiv četiri osobe zbog ratnog zločina koji je u razdoblju od svibnja 1992. pa do kraja 1993. počinjen nad civilnim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića. Među osobama protiv kojih je podignuta optužnica je i Borislav Paravac, bivši član Predsjedništva BiH, koji je tu funkciju obnašao od 2003. do 2006. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ninković Milana, rođenog 1943. godine u Doboju, državljanina BiH, Bjelošević Andrije, rođenog 1954. godine u Derventi, državljanina BiH, Savić Milana, rođenog 1952. godine u Doboju, državljanina BiH, te spomenutog Paravac Borislava, rođenog 1943. u Doboju, također državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od početka svibnja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno s vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna (SAOSB) u Doboju, sudjelovali u širokom i sustavnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi su u širokom i sustavnom napadu svjesno i aktivno sudjelovali obnašajući dužnosti – optuženi Ninković u svojstvu člana Kriznog stožera Srpske općine Doboj, optuženi Paravac u svojstvu predsjednika Kriznog stožera Srpske općine Doboj, optuženi Bjelošević u svojstvu načelnika CSS Doboj i člana Kriznog stožera i optuženi Savić u svojstvu zamjenika načelnika CSS Doboj, te počinili kazneno djelo –zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navedenim napadom i progonom, koji je počinjen ubojstvima, nezakonitim zatočenjima civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom s teritorije pod kontrolom SAOSB, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetina tisuća građana, protjerana je s područja Doboja i Teslića.

Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija, na naselja, sela i mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

Tijekom progona, ubijeno je više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i skupnim ubojstvima i strijeljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice te nakon rata ekshumirane i identificirane a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više tisuća osoba u logore i objekte za zatočenje na više lokacija, gdje su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, što je ostavilo trajne posljedice na zdravlje mnogih preživjelih žrtava.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haaškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, zajedno sa istražiteljima i suradnicima, proveo je temeljitu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta optužnica, koja je najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?