došlo se do rješenja

Počinje obnova Titova bunkera u Konjicu

26.03.2018.
u 09:00

Titov tunel u Konjicu uskoro bi trebao dobiti novi izgled. Nakon višegodišnjih peripetija o tome tko je nadležan za objekt D-0 ARK, odnosno činjenice da nitko nije želio preuzeti odgovornost njegova upravljanja, prije nešto više od godinu dana došlo se do rješenja, piše Večernji list BiH.

Najveći vojni objekt

Upravljanje tunelom u kojem je vrijeme stalo prije više od četrdeset godina dodijeljeno je Agenciji za ekonomski razvoj “Prvi korak” iz Konjica, što je prvi korak prema radovima na obnovi ovog impozantnog zdanja koje je godinama bilo pomno čuvana tajna. Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, desecima godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). U tom prirodnom okruženju izgrađeno je atomsko sklonište, objekt nazvan D-0 ARK, koji je bio glavno zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije. Za njega su, osim radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati ugovor u šutnji, znala samo četvorica zapovjednika po službenoj dužnosti. Kada gledate izvana, vidite tri obične kuće okružene prirodom. No, te kuće su više od 50 godina skrivale najveći vojni objekt koji je bio treći po značaju u bivšoj SFRJ. Prvi je podzemna zračna luka Željava kod Bihaća, a drugi ratna luka Lora kod Splita. Izgradnja objekta trajala je 26 godina (1953. - 1979.), a koštala je 4,6 milijardi dolara.

Objekt, u narodu poznat kao Titov bunker, sastoji se od tri dijela. Prvi je vidljiv i zove se maskirni dio, sastoji se od tri objekta - nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita te objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku. Kada prođete kroz hodnik prve kuće, otvaraju se troja teška metalna vrata debljine 1,20 metara, iza kojih se nalazi tunel koji vas vodi do srca atomskog skloništa na dubini od 280 metara i dužine 202 metra. Tuneli povezuju maskirni dio s trećim dijelom objekta - atomskim skloništem koje može izdržati nuklearni udar jačine 20 kilotona. Zidovi tunela izrađeni su ručno od drva. Cijeli objekt osvjetljava 6000 neonki. Treći dio objekta je u obliku potkovice i to je štićeni dio jer se u njemu nalaze sustavi za zaštitu, protupožarni sustav, sustav za zaštitu od nuklearnog udara, klima-uređaji... Podijeljen je na 12 blokova. Najznačajniji su blokovi 6 (komunikacije), 8 (Titov blok), 9 (pluća objekta - klima), 10 (cisterne za naftu) i 11 (voda). Prema riječima Ajle Grede, ravnateljice Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” iz Konjica, trenutačno je u fazi realizacije projekt “Titova nadzemna rezidencija” koji ima za cilj izvršiti potrebnu rekonstrukciju “kamuflažnog” dijela objekta D-0 ARK. - U ovoj fazi projekta izvršit će se sanacija mokrih čvorova i uređenje drugih prostorija u sklopu kamuflažnog dijela objekta. Svi navedeni radovi izvodit će se bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti ovog objekta. Također, planirano je i uređenje dvorišta. Ovaj projekt predstavlja prvu fazu u proširenju turističke ponude objekta, to jest stvaranje uvjeta za otvaranje suvenirnice i kafeterije za njegove posjetitelje. Projekt financira Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a i vlastitim novcem Agencija “Prvi korak” d.o.o. - navodi Greda. Dodaje i kako je u idućem razdoblju planiran početak radova na sanaciji i rekonstrukciji fasada i krovova na trima kamuflažnim zgradama u sklopu objekta. Naime, Općina Konjic preuzela je upravljanje objektom sredinom veljače 2017. godine, a Agencija za ekonomski razvoj “Prvi korak” d.o.o. preuzela je obvezu organizirati i koordinirati sve aktivnosti, od održavanja do prezentiranja objekta D-0 ARK. - Uzimajući u obzir jedinstvenost objekta, njegov ambijent, povijesni značaj na lokalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini, jasno nam je kako je riječ o iznimnom potencijalu, prije svega u pogledu turizma. Postojeći ugovor o održavanju i upravljanju objektom istječe krajem 2018. godine, a s obzirom na to da je ovaj objekt proglasilo neperspektivnom vojnom imovinom Ministarstvo obrane, tendencija je da prijeđe u vlasništvo lokalne zajednice.

Što se tiče planova za daljnje razdoblje, prije svega, želimo zadržati i unaprijediti kvalitetu posjeta, odnosno približiti maksimalno svakom posjetitelju informacije o onome što ga zanima, dakle, onima koji su zainteresirani za opremu i tehniku u objektu, povijest, kao i onima koji su inklinirani u umjetnost na bilo koji način. Naravno, tu su i investicije koje imamo u planu provesti, a tiču se popravka samih sustava u objektu, kao i objekata koji su tzv. kamuflažni dio objekta - kaže Greda. Ističe kako su mjesečni troškovi

održavanja objekta prosječno 15.000 KM. Upravo zbog svoje autentičnosti i prošlosti koje skriva u atomskom skloništu, objekt i dalje privlači velik broj turista. Tako je od 1. ožujka do 31. prosinca 2017. objekt posjetilo oko 13.500 posjetitelja iz raznih krajeva svijeta, ali najviše iz zemalja okruženja, pogotovo iz Slovenije, koji su impresionirani objektom i umjetničkim instalacijama.

Zaštita od nuklearnog udara

U slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ. Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom jer se u njemu nalazi sve ono što je potrebno za normalan život. Bunker pokriva ukupno 6854 m², ima više od 100 spavaonica s udobnim ležajevima, dvije velike konferencijske dvorane, pet operativnih centara s izravnim telefonskim vezama s predsjedništvima saveznih republika i kabelskom televizijom, dvije kuhinje, pet velikih toaleta, kriptocentar, bolnicu s operacijskom dvoranom...

Unutar objekta nalazi se i veći broj prostorija za ukupno 21 sustav za održavanje. U njemu se nalaze dva spremnika s 50 tona nafte, dvije vrste klime, bazen sa 170 kubika vode, tekuća voda i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sustav ima alternativu u slučaju da prvi zakaže. Titova rezidencija u ovom objektu elitno je opremljena. Sastoji se od pet prostorija. Soba za tajnicu i stranke vodi u Titov ured povezan sa spavaćom sobom, a iz nje ulazite u sobu prve dame bivše Jugoslavije Jovanke Broz, dok je posljednja soba za odmor. Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stupnja, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na karti. Vodi na brdo iznad objekta visine 170 metara, kojim možete doći do relejnog čvorišta na planini Zlatar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?