Prva nakon izbora

Počinje mini rekonstrukcija državnog Vijeća ministara

12.12.2016.
u 07:00

Vijeće ministara BiH svoju bi novu rekonstrukciju trebalo doživjeti do kraja godine nakon što će se s mjesta zamjenika ministra civilnih poslova povući Đorđe Milićević koji je na posljednjim izborima postao načelnik Šamca, ali se već pri konstituiranju Općinskog vijeća u toj općini suočio s time da nema skupštinske većine koju su poremetili upravo HDZ 1990. i HDZ BiH u korist SNSD-a. Nasljednik ovoga dužnosnika u Vijeću ministara uime Narodnog demokratskog pokreta, koji je i glavni tajnik ove stranke, trebao bi biti izabran sljedećeg tjedna, čime će se formalno započeti rekonstrukcija Vijeća ministara. No, ova promjena je tek jedna u nizu koje se najavljuju iz nekoliko stranačkih tabora.

Kolinda spašava Mektića

Prije svega, upitna je budućnost Dragana Mektića na čelu Srpske demokratske stranke kojega se u dijelu stranke ocjenjuje jednim od najvećih stranačkih problema koji je pridonio gubljenju lokalnih izbora u listopadu ove godine. Mektić je opsesivnim pokušajima podizanja optužnice protiv čelnika SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika, u čemu je saveznike imao u političkom Sarajevu, u najvećem dijelu izgubio kompas oko vlastitog i statusa stranke među srpskim biračkim tijelom.

Mektiću, Bosiću i Šaroviću se upravo najviše zamjera u stranačkim krugovima politička servilnost koja je donekle i razumljiva s obzirom na to da ih SDA u svakome trenutku može izbaciti iz vlasti i postaviti kadrove iz druge političke grupacije. To je postalo jasno nedavno kada je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla s tvrdnjama kako je BiH ugrožena od radikalnih muslimanskih pokreta okupljenih oko tekfir ideologije. U dva navrata i u dva dana reagirao je ministar Mektić tvrdeći kako to nije istina nego da se radi o zlonamjernim podmetanjima te je čak poručio da BiH ne treba u Europsku uniju ako je predstavljaju zemlje poput Hrvatske. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije