Stara devizna štednja

Počinje isplata novca štedišama Ljubljanske banke

ljubljanska banka
05.03.2016.
u 12:43

Omersoftić je pozvala sve štediše da što prije apliciraju, da ne odugovlače

Štediše Ljubljanske banke Bosne i Hercegovine ove godine mogle bi na svojim računa imati novac od stare devizne štednje. Kako je istaknuto iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, okončanje procesa sa Slovenijom očekuje se do kraja 2018. godine.

U prosincu prošle godine štediše iz BiH su počele predavati zahtjeve za vraćanje stare devizne štednje, a mogu ih ponijeti sve do kraja 2017. godine, piše Klix. 

Štediše su se danas okupile ispred ispred zgrade Veleposlanstva Slovenije u BiH, ali su naglasili kako ovo nije nikakav prosvjed i pritisak na već postojeći problem.

"Komitet ministara je u rujnu odložio razmatranje presude u predmetu 'Ališić', čiji je predmet pokrenut na temelju zahtjeva protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije. Zahtjev su 30. srpnja 2005. godine Europskom sudu za ljudska prava podnijeli Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović, zbog tvrdnje da nisu mogli podići svoju staru deviznu štednju sa svojih računa u sarajevskoj poslovnici Ljubljanske banke. 

Konačnu odluku Slovenija bi trebala donijeti 8. ožujka, jer ona provodi implementaciju presude. Tamošnji ministar financija je u skladu sa slovenskim zakonom pozvao štediše iz BiH da impliciraju za povrat naše štednje i mi smo to odmah uradili. Većina štediša je podnijela aplikacije sama, a jedan dio je radio po uputama skrbništva Ljubljanske banke", kazala je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Istaknula je činjenicu da je svim štedišama jasno naznačeno da aplikacija koju podnose mora biti usklađena s presudom, te su tako svi dostavili podatke o humanitarnim isplatama u BiH, Srbiji ili Crnoj Gori.

"Ljubljanska banka u Sloveniji nema podatke o našoj deviznoj štednji, a čitav Zakon baziran je upravo na tome, na našim podacima. Da bi nam netko tvrdio kako nema nikakvih podataka, morao je imati ugovor s nekim iz BiH, ali ga je očito na kraju uništio. Slovencima ćemo 8. ožujka jasno poručiti da nema odugovlačenja i da se mora raditi u skladu sa zakonom. Već su nam poslali neke podatke, sada čekamo ostale detalje", istaknula je Omersoftić.

Dodala je kako se do sada prijavilo oko 14.000 štediša iz BiH i Hrvatske, a ukupno ima 160.000 transakcija. Pozvala je sve štediše da što prije apliciraju, da ne odugovlače jer se, kako je kazala, ovaj rok ne smije propustiti. 

Štediše očekuju da će Slovenija sve raditi po zakonu i konačno ove godine početi s isplatama u BiH. Prema službenim podacima, bh. štednja procjenjuje se na oko 121 miliju KM, a zajedno s hrvatskom iznosi 400 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?