Dramatično na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta F BiH

Početak zasjedanja u znaku stanki i povlačenja akata iz procedure

25.07.2023.
u 15:52

Početak sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH  koji je sa zasjedanjem počeo u utorak obilježile su višesatne stanke i prije samog usvajanja dnevnog reda . Osim stanki, sjednicu je obilježilo i povlačenje važnih akata iz procedure te konfuzija prilikom izglasavanja dnevnog reda. Među ostalim s dnevnog reda su povučeni  Odluke o izmjenana i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2023. godinu kao i Prijedloga zakona o o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju Proračuna. Oba akta, radi dorade, povukla je Vlada Federacije BiH. Slijedom događaja predsjedateljica Zastupničkog doma Mirjana Marinković-Lepić s dnevnog reda povlači financijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja kao i Federalnog fonda solidarnosti. „Obzirom da su i izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, odnosno odluka o davanju predhodne suglasnosti na te kao i izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2023. godinu usko vezane za rebalans proračuna, proizilazi da zastupnici ni te točke ne mogu razmatrati“,  pojasnila je Marinković Lepić.  

Nakon nekoliko stanki, skoro četiri sata nakon početka zasjedanja,  glasalo se o dnevnom redu koji najprije nije dobio potrebnu potporu jer je za njega glasovalo samo 45 izaslanika. Uslijedilo je pojednično izjašnjavanje u kojem je dnevni red izglasan sa 60 glasova za, 21 suzdržanim i dva glasa protiv.  U konačnici na dnevnom je redu ostalo ukuno 14 točaka. Među ostalim i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o trezoru Federacije BiH koji je usvojen po skraćenoj proceduri . Nakon ove točke zastupnik HSS-a BiH Mario Karamatić je tražio prekid sjednice kako bi se stiglo na utakmicu Lige prvaka u kojoj  Zrinjski u Mostaru igra sa Slovanom iz Bratislave. Karamatić je kazao da mnogi imaju potrebu navijati  za Hrvate BiH na slobodnom teritoriju HNŽ-a što sa Sarajevskom županijom nije slučaj.  Ovakve izjave su izazvale žestoku raspravu te učinilo sjednicu još dramatičnijom.  Karamatić je uz ostalo optužen i za širenje međunacionalne mržnje. On je ovakve optužbe odbacio. „Ja sam samo rekao da ako ima navijača Slovana da im damo se mogu pripremiti se za utakmicu“, pojasnio je Karamatić.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije