Rekonstrukcija nasipa

Početak radova u Prudu, Tursinovcu i Domaljevcu

15.09.2015.
u 06:15

Održan sastanak svih predstavnika koji sudjeluju u projektu

Rujan je u Posavskoj županiji u znaku rekonstrukcije Savskoga nasipa koji je oštećen u prošlogodišnjim svibanjskim poplavama. U Vladi PŽ uz nazočnost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkića, potpisan je ugovor o rekonstrukciji ljetnog nasipa na lokaciji Domaljevac. Potpise na ugovor stavili su predstavnici investitora UNDP i izvođač radova tvrtka Bosman d.o.o. Sarajevo, a nakon obilaska terena u općini Domaljevac-Šamac održan je sastanak svih predstavnika koji sudjeluju u tom projektu. Investitori u rekonstrukciji tog nasipa su UNDP, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ i Općina Domaljevac-Šamac.

Otkloniti nedostatke

- U Prudu je službeno objavljen početak radova na Savskom obrambenom nasipu u dužini od 3 km na području odžačke Posavine i na Tursinovcu u dužini od 3150 m. Na branjenom području srednja Posavina u općini Domaljevac-Šamac, danas smo uveli u poslove tvrtku Bosman d.o.o. kao  izvođača radova na ljetnom nasipu Domaljevac u dužini od 2500 m. Održali smo, također, i sastanak u vezi radova na ljetnom nasipu Bazik-Domaljevac gdje je izgrađeno oko 5 km, a ostalo je još 3 km nasipa na kojem još nisu okončani svi radovi. Sastanku je nazočio i predstavnik investitora organizacija CRS  kako bi u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ otklonili određene nedostatke i riješili nepoznanice iz projekta. Cilj je da bi projekt što više odgovarao domaćem stanovništvu, a radi se o rampama koje trebamo otkloniti, objasnio je ministar Mato Brkić za Večernji list. 
Uime općine Domaljevac-Šamac Miroslav Lucić je u izjavi za medije objasnio potpisivanje ugovora oko rekonstrukcije ljetnog nasipa na lokaciji Domaljevac. - Dužina nasipa je oko 6000 m, a branjena površina je oko 2000 ha poljoprivrednog zemljišta. Ugovor nije potpisan za kompletnu dionicu nego za 3000 m osiguranih sredstava od donatora. Radovi će započeti od lokacije skladišta Vinković prema unutrašnjosti, odnosno uzvodno uz rijeku Savu, a vrijednost radova potpisanih ugovorom je 420.000 maraka. U ovom je trenutku važno osiguranje i preostalih sredstava kako bi rekonstrukcija ovog dijela nasipa imala potpunu svrhu, izjavio je Lucić.

Osigurati bolje uvjete

- Projekti na glavnom obrambenom nasipu u Prudu financijski su vrijedni oko 1,5 milijuna KM u dužini od 3 km, a drugi projekt na rekonstrukciji glavnih obrambenih nasipa na lokaciji Tursinovac (općina Domaljevac-Šamac) financijski je vrijedan oko 1,100.000 KM u dužini također oko 3 km.  Vrijednost rekonstrukcije 8 km ljetnog obrambenog nasipa Bazik - Domaljevac iznosi oko 600.000 KM. Kritična točka Pauk je u planu sanacije Agencije za vode, ali još uvijek nisu osigurana sredstva koja će, nadamo se, biti predviđena početkom iduće godine za sanaciju i tog dijela. Želimo stanovništvu osigurati bolje uvjete za život i razvoj poljoprivredne i stočarske proizvodnje, rekao je za Večernjak ministar Brkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?