sarajevo

Počelo zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

sjednica
Foto: Agencija
11.02.2016.
u 12:10

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je nastavio petu sjednicu, nakon čega je planirano održavanje sedme sjednice.

U nastavku pete  sjednice očekuje se izjašnjavanje izaslanika o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Prema dosadašnjim odredbama Zakona, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80 posto od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom, te stupanje na snagu novog zakona o radu uzrokuje izmjenu dosadašnjih kolektivnih ugovora i drugih pravnih propisa kojima je regulirana oblast rada i zaštite na radu, prenosi Fena.

- Izmjene postojećih propisa će se direktno odraziti i na visinu osnovice, koja je osnov za obračun novčanih naknada za osobe s invaliditetom po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom – navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Članom 1. izmjena i dopuna Zakona je predviđena fiksna osnovica za obračun novčanih naknada za korisnike prava, koja iznosi 274,40 KM.

Na sedmoj sjednici izaslanici će razmatrati tri prijedloga zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH, o komasaciji i o porezu na dobit.

Bit će razmatrana i predložena izmjena Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, a u formi nacrta izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Dom naroda danas se treba očitovati i o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije