Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počelo suđenje Atifu Dudakoviću i drugima

15. travnja 2019. u 17:09 0 komentara 123 prikaza

Suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH i još 16 bivših pripadnika ovog korpusa koji se terete za zločine počinjene na području Krajine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužiteljstva.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, ubojstva više od 30 osoba, progone, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić, prenosi BIRN BiH.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Marijana Čobović je navedeno da su Dudaković i ostali svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem da se ukloni srpsko stanovništvo iz Bosanskog Petrovcca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

Dudaković se optužnicom tereti da je podređenim jedinicama “omogućio, dozvolio i saglasio se” sa ubojstvima zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), a za iste navode se tereti bivši komandant 517. brigade Nadarević, dok su ostali optuženi u svojstvu pripadnika brigada i vojne policije Petog korpusa.

Tužiteljica je u uvodnoj riječi istaknula kako će dokazati da je od 13. rujna do polovine studenoga 1995. postojao širok i sustavan napada Petog korpusa kojem su, kako dodaje, u akciji “Sana 95” bile podređene jedinice Sedmog korpusa i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RBiH, protiv civilnog stanovništva.

 - Cilj napada nije bio samo oslobođenje teritorija, već je on usmjeren na civilno stanovništvo progonom, višestrukim ubijanjem, bez razlikovanja civila i pripadnika VRS koji su položili oružje. Tek prema malom broju civila je pokazana milost - kazala je tužiteljica Čobović.

U uvodnoj riječi je naglasila da je u Bosanskom Petrovcu i okolnim selima ubijeno najmanje 65 civila, u Ključu najmanje 42, u Bosanskoj Krupi deset, a u Sanskom Mostu i okolici najmanje 100 civila.

 - Ubojstva civila i uništenje njihove imovine nisu bila opravdana vojnom nuždom - navela je tužiteljica i dodala kako su meta napada bili civilni, a ne vojni objekti.

Pripadnici Petog korpusa su, kako je rekla, uništili, oštetili ili zapalili 12 vjerskih pravoslavnih objekata na području Bosanskog Petrovca, četiri na području Ključa, šest u Bosanskoj Krupi i 15 u Sanskom Mostu.

- Iz iskaza svjedoka proizilazi da je uloga tek formiranih ratnih predsjedništva u općinama bila neznatna u odnosu na vojnu vlast. Angažiranje civilne policije je bilo na traženje Petog korpusa - dodala je tužiteljica.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine protiv civilnog stanovništva tokom ljeta 1994., odnosno sukoba Petog korpusa sa pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) na području Cazinske krajine.

 - Oštećeni su imali svojstvo zaštićenih osoba, civila i pristalica Narodne odbrane APZB-a, koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima - rekla je tužiteljica.

Za sukob Petog korpusa i NOAPZB, tužiteljica je rekla da je on bio “unutarnjeg” karaktera.

Asim Crnalić, koji brani Dudaković i Nadarevića, nakon uvodne riječi Tužilteljstva BiH je naglasio kako postoji značajna razlika između ono što se vodi pod “rezultatima istrage” te da predlaganje dokaza optužbe ne korespondira sa činjeničnim navodima optužnog akta.

Predsjedateljica Sudskog vijeća Željka Marenić je na samom početku ročišta prisutne obavijestila da je predmet u odnosu na Aleta Hodžića razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja, te će se posebno dovršiti kada se za to steknu uvjeti.

Nastavak suđenja je 22. travnja kada će odbrane dati uvodne riječi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.