domaljevac šamac

Počelo praćenje kvalitete i razine podzemnih voda

25.09.2020.
u 19:50

U općini Domaljevac-Šamac u tijeku je nekoliko projekata. Među njima zanimljiv je i koristan onaj na lokaciji parka u Ulici hrvatskih domobrana, odnosno izvedeni radovi na bušotini za postavljanje pijezometra. Uređaj je to koji vrši nadzor i mjerenje razine i kvalitete podzemnih vodnih resursa i tako pridonosi uspostavi odgovarajućeg monitoringa podzemnih voda u cilju praćenja režima njihova kvantitativno-kvalitativnog stanja, piše Večernji list BiH.

Projekt financira Agencija za vodno područje rijeke Save. Radovi su dio cjelokupnog projekta u sklopu kojeg će se postaviti šest uređaja na području FBiH. Bušotina je dubine 40 metara, a radove je izvodio IPIN doo, Institut za primijenjenu geologiju i vodoinženjering iz Bijeljine. Među prioritetima je i ostvarenje ušteda i u radu općinske administracije realiziranjem projekta energetske učinkovitosti zgrade Općine.

- U tijeku su radovi na realizaciji projekta prve faze vrijednosti oko 80.000 KM, a izvođač je poduzeće Vinković iz Oštre Luke. Općina Domaljevac-Šamac osigurala je sredstva od 50.000 KM preko javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja za odabir korisnika programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije”.

Preostali iznos za realizaciju projekta Općina će izdvojiti iz svog proračuna. U ovoj fazi predviđena je zamjena dotrajale vanjske stolarije, odnosno drvenih prozora i vrata koji nisu zamijenjeni još od osnutka općine. Kako bi se postigla što bolja štednja, izvršit će se zamjena svih rasvjetnih tijela unutar zgrade koja su se pokazala kao veliki potrošač električne energije. Nakon analize stručnjaka ustanovljeni su gubici na kotlu za grijanje koji imaju velik utjecaj na mjesečnu potrošnju. Predviđena je zamjena kotla i cjelokupnog pogona za grijanje te zamjena energenta (prelazak s lož-ulja na pelet), doznajemo u općinskome poglavarstvu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije