Mostar

Počelo 451. takmičenje u skokovima sa Starog mosta

skokovi
FENA/Arhiva
30.07.2017.
u 17:31

U gradu na Neretvi počelo je tradicionalno 451. takmičenje u skokovima sa Starog mosta na kojem sudjeluje 41 skakač, od kojih će njih 16 skočiti na noge, a 25 na glavu (lasta).

Po riječima predstavnika Organizacijskog odbora tog takmičenja Emira Balića, ovogodišnje skokove, koji se tradicionalno izvode u kategorijama skokovi na glavu i skokovi na noge, ocjenjivat će žiri u sastavu: Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić  i Alica Jakirović.

Članovi žirija, kako je kazao, dobri su poznavatelji skokova jer su i sami bili dugogodišnji skakači, a neki od njih i sportski radnici.

U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap), dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač  sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su županijsko Ministarstvo turizma i Turistička zajednica HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije