mostar

Počeli upisi na fakultete, vlada veliko zanimanje za studiranje

04.07.2018.
u 12:06

Pred završenim srednjoškolcima jedna je od najvažnijih odluka u životu - zaposliti se, odnosno prekinuti daljnje školovanje nakon završene srednje škole, ili se upisati na fakultet i nastaviti obrazovanje.

Slobodna 1353 mjesta

Odluči li se za studiranje, većina mladih nađe se pred dvojbom što izabrati, a odluku treba donijeti što prije jer su upisni rokovi već u tijeku. Mostarsko Sveučilište, jedino sveučilište u BiH na kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, ovaj tjedan raspisalo je natječaj za upis studenata na preddiplomske i diplomske studije. U povodu toga posjetili smo Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, jedan od najpopularnijih fakulteta među studentima, koji ove godine na preddiplomskom i diplomskom studiju nudi 1353 slobodna mjesta. - Na Filozofskom fakultetu imamo 18 studija iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, 47 studijskih programa, što čini 83 studijske skupine, a već su u tijeku upisi za preddiplomski studij Filozofskog fakulteta i traju od 2. do 6. srpnja. Prijemni ispiti održavaju se tjedan poslije. Prvi prijemni ispit je 9. srpnja na studiju psihologije, a zadnji 12. srpnja na studiju logopedije. Prijave za drugi razredbeni rok primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka, a broj slobodnih mjesta za drugi rok bit će objavljen na oglasnim pločama fakulteta. Nakon završetka razredbenih ispita, upisi na prvu godinu studija u prvom upisnom roku traju od 16. do 20. srpnja - govori nam prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Mostaru Marko Odak. Svake godine veliko je zanimanje za taj fakultet, pa tako i ove očekuju sličan broj upisanih studenata kao i prethodnih godina, a na prijemnim ispitima vrednuju se predmeti iz srednjih škola, zapravo određeni predmeti u ovisnosti o tome koji se studij upisuje.

- Što se tiče upisnih kvota, na 18 studija raspisano je 805 mjesta na preddiplomskom studiju, na diplomskom 538 slobodnih mjesta, što su ukupno 1353 slobodna mjesta. Koliko će biti prijava, još je rano govoriti jer su upisi tek počeli. Svjesni smo nekih poteškoća u društvu i iseljavanja. Unatoč svemu tome, očekujemo sličan broj kao i prethodnih godina. Prijemni ispiti su isti kao i dosadašnjih godina, vrednuju se predmeti iz srednjih škola, primjerice, za studij informacijskih znanosti provodi se test opće kulture, test hrvatskog jezika i književnosti te informatike. Kandidati za studij logopedije moraju proći i intervju kako bi mogli pristupiti prijemnom ispitu. Imamo i vodič za buduće studente u kojem se nalaze ogledni primjerci testova, tako da je to od velike pomoći budućim studentima koji se pripremaju za prijemni ispit i koji se planiraju upisati na neki od studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru - govori nam prodekan Odak.

Na hodniku Filozofskog fakulteta s upisnicom u ruci sreli smo i Anastasiju Pavlović koja se s kolegicom došla upisati na studij engleskog jezika i književnosti.

Nakon Prometne na filozofiju

- Nakon Srednje prometne škole odlučila sam se upisati na Filozofski fakultet, na studij engleskog jezika i književnosti. Završila sam proceduru oko upisa na fakultet, a ovih nekoliko dana iskoristit ću kako bih se bolje pripremila za prijemni ispit koji će se održati 11. srpnja jer sigurno neće biti lagan. Uz usmeni dio, tu je i pismeni, a koliko sam saznala, osobito je zastupljena gramatika - govori nam Anastasija.

Za očekivati je kako će ovih vrelih srpanjskih dana, kao i dosadašnjih godina, Mostar “ključati” od mladosti jer će zasigurno, kao i prethodnih godina, mnogi studenti diljem BiH, kao i oni iz susjedne Republike Hrvatske, izabrati Mostar za stjecanje znanja i životnih iskustava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?