Ustoličen novi mitropolit

Hrizostom: Molimo se da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi

Foto: Fena
1/7
03.09.2017.
u 13:24

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh  Irinej uz sasluženje arhijereja i svećenika SPC.

Nakon toga uzvanicima i vjernicima se obratio Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi Hrizostom.

Patrijarh Irinej je ovom prilikom istaknuo je da je novoustoličeni mitropolit dabrobosanski  Hrizostom odlukom sabora izabran za ovu drevnu, slavnu i mučeničku eparhiju dabrobosansku.

-Eparhiju Svetog Save na kojoj su bili veliki muževi naše crkve, veliki mitropoliti koji su odigrali velike uloge ne samo za svoje vrijeme već i za povijest ove slavne mitropolije - rekao je Irinej dodajući da je novi mitropolit izabran da nastavi djela svojih velikih i slavnih prethodnika.

Patrijarh Irinej je poručio mitropolitu da ima veliku ulogu kao mitropolit dabrobosanski, koju su imali i njegovi prethodnici, a to je da širi ljubav među narodima.

-Naša crkva uči i propovijeda da smo svi mi ljudi djeca božja i narod božji,bez obzira tko koju veru ima i ispovijeda, bez obzora na nacionalnost.

Mitropolit Hrizostom je u svom obraćanju rekao da se nada da će opravdati ukazano mu povjerenje.

On je podsjetio da je Mitropolija Dabrobosanska jedna od prvih i najstarijih eparhija koju je 1220. godine osnovao Sveti Sava i koja je kroz istoriju prolazila periode procvata, napretka  ali i kroz tragedije.

- Tražimo i apelirmo da krenemo s programom obnove istine i pomirenja. Istina će nas i osloboditi svih naših trauma i pomiriti međusobno. Bog braćo i sestre svakom daje priliku i snagu da obnovi put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Rekoh  da obnovimo. Upravo tako da obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Uklonimo sve, oslobodimo se svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla i svakog nevaljalstva. Neka naša molitva bude da ova naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote, promijenimo sliku o svojoj zemlji - poručio je mitropolit Hrizostom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor tajništva za vjere RS-a Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je nazočio i veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov, veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Židovske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice.

Hrizostom je 61. po redu mitropolit  dabrobosanski od osnivanja Mitropolije 1220. godine od Sv. Save, koji je odabran za dostojnog nasljednika mitropolita Nikolaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?