nakon mjesec dana

Počela isporuka RhoGAM injekcija u ljekarne diljem BiH

02.08.2018.
u 09:47

RhoGAM injekcije koje rodilje s Rh negativnom grupom, a čija novorođenčad imaju pozitivnu Rh grupu, moraju primiti najkasnije 72 sata nakon poroda, ponovno su dostupne u ljekarnama diljem Bosne i Hercegovine. Kako doznaje Klix.ba iz tvrtke Pharma Maac, koja za tržište BiH dostavlja Immunorho prašak i rastvarač za rastvor za injekciju 300 mcg ili 1500 IU, proizvođača Kedrion iz Italije, isporuka ovog lijeka počela je jučer. - Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH završila je kontrolnu analizu i lijek je pušten na tržište. Stigao je u dovoljnoj količini i nema više nestašice. Polako stabiliziramo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a najvažniji su veliki lanci gdje je najveća frekvencija onih kojima je potreban lijek, to jest rodilja. U svim ljekarnama ponovno će biti dostupan lijek - doznaje Klix.ba iz Pharma Maaca. Ova tvrtka će u kolovozu dobiti još jednu količinu RhoGAM injekcija, odnosno anti-D (rh) immunoglobulina pod nazivom Immunorho. - Novom količinom pokrit ćemo prvu polovinu 2019. godine, a ne samo ovu godinu. Sve smo poduzeli da osiguramo lijek u BiH - dodali su iz Pharma Maaca.

Podsjećamo, poremećaj u opskrbljivanju tržišta BiH lijekovima Immunorho i Rhesonativ bio je posljedica globalne nestašice imunoglobulina te niske cijene lijeka na tržištu naše zemlje. RhoGAM injekcije prijeko su potrebne rodiljama u slučaju kada je majka Rh negativna, a beba Rh pozitivna jer postoje brojni problemi koje može prouzrokovati miješanje njihove krvi. Protekli mjesec dana rodilje iz BiH morale su lijek nabavljati iz gradova susjednih i europskih zemalja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?