Federacija BiH

Počela isplata, svi umirovljenici će dobiti mirovine do kraja sljedećeg tjedna

umirovljenici
06.02.2016.
u 19:24

Sve više banaka se odlučuje iz svojih sredstava isplaćivati mirovine, a potom im mi doznačimo sredstva iz prikupljenih doprinosa, kaže Kvesić

U Federaciji je počela isplata siječanjskih mirovina za oko 400.000 umirovljenika i prema procjenama iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH mogla bi trajati do kraja sljedećeg tjedna. Isplata je istovremeno počela u poštama i bankama.

– Početak godine je uvijek lošiji, pa je i prije isplate siječanjskih mirovina nedostajalo oko 15 milijuna KM. Kao što je već poznato, mi za isplatu svake mirovine moramo uzeti dio sredstava iz doprinosa za tekući mjesec. Tako je i sada slučaj. Očekujemo da bi svi umirovljenici mogli dobiti svoje mirovine do kraja sljedećeg tjedna, kaže za Faktor Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Podsjeća da prema već ranijem dogovoru, pošte i pojedine banke iz svojih sredstava isplaćuju mirovine, a kasnije im taj novac doznači Federalni zavod MIO.

– Na taj način je lakše i nama i umirovljenicima. Sve više banaka se odlučuje da iz svojih sredstava isplaćuje mirovine kako bi izbjegli neprijatne situacije. Jer, veliki broj umirovljenika je bolestan, iznemogao i jedva dođe do banke i jednostavno ne mogu se smiriti kada čuju da nema mirovine. Da bi se to izbjeglo banke im isplate mirovine, a potom im mi doznačimo sredstva iz prikupljenih doprinosa, objašnjava Kvesić. 

– Kao što je poznato Fond MIO je u deficitu više od 150 milijuna KM. A tu je i dug Vlade FBiH koji je nastao 2008. ili 2009. godine koji je iznosio 180 milijuna KM. Sada je on ispod 100 milijuna jer Vlada redovno otplaćuje dug prema Fondu MIO u ratama. Ne treba zaboraviti i najveće dužnike za doprinose prema Zavodu MIO i taj dug je oko 500 milijuna KM, a radi se o javnim poduzećima, koja ne uplaćuju doprinose radnicima godinama, govori Tomislav Kvesić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
21:25 06.02.2016.

Kako jadno jako bijedno.Javi se pocinje u petak isplata a nirovinu dobijemo nakon deset dana.Kako vise niko nereaguje.Sramota.Strasno.Pa to su ljudi bolesni i stari.Zaista je ova drzava zasluzila da pukne da se raspadne na prah i pepeo.Na dijelove koje niko i nijad nece sastavizi.Godinama se suti i gleda ubijanje i ovo malo zivota u umirovljenicima.Niko niko nemrda.Dabogda sve puklo.Malo je Sirija i Avganistan.Lakva bijedna vlast.Kakav bahat odnos.Sramota.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?