Kiseljak

Počast žrtvama u jednoj od najvažnijih bitki za opstanak Hrvata u središnjoj Bosni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
30.01.2016.
u 07:00

Jučerašnji dan bio je skoro pa proljetni u Kiseljaku. Temperatura u “debelom” plusu, snijeg tek daleko na obroncima planina. Upravo suprotno vrijeme pratilo je pripadnike HVO-a 29. siječnja 1994. dok su nadljudskim naporima, praćeni pravom snježnom mećavom i velikom hladnoćom, pokušavali osvojiti dotad neosvojivu Zavrtaljku, prisjetili su se sudionici bitke koja se smatra jednom na najbrilijantnijih bitaka u DR u središnjoj Bosni, piše Večernji list BiH. Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežito nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači. Zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem spomenutih sela, Armija BiH u ratu je presjekla komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline i tako od jedne hrvatske enklave napravila dvije.

Kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i sprečavanje daljnjih zločina Armije BiH. Bitci za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu. Poseban doprinos u Bitci za Zavrtaljku dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena, čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.

Počast žrtvama

Operacija zauzimanja Zavrtaljke nije prošla bez žrtava. Svima koji su stradali u ovoj bitci, kao i na drugim kotama obrane središnje Bosne, na 22. obljetnicu bitke za Zavrtaljku pred spomen-obilježjem u Brestovskom, uz članove obitelji stradalih, poklonili su se članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak, kao i hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti u BiH, od općine Kiseljak, preko SBŽ-a, do Federacije BiH. Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika predvodila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a u izaslanstvu su, uz ostale, bili i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora SBŽ-a, i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka. Među onima koji su se i ove godine došli pokloniti žrtvi poginulih hrvatskih branitelja bili su učenici Osnovne škole Brestovsko na čelu s ravnateljicom Anom Laštro. Već nekoliko godina učenici OŠ u Brestovskom dolaze se pokloniti žrtvama Zavrtaljke. Najbolji je to način učenja povijesti DR, ispisane i krvlju branitelja stradalih u, po mnogima, brilijantnoj bitci za Zavrtaljku. Posebnu pohvalu iskazivanju poštovanja prema žrtvi hrvatskih branitelja školarci su dobili od fra Damira Pavića, župnika župe Brestovsko, koji je pred spomen-obilježjem, ali i u župnoj crkvi na misi zadušnici govorio o smislu žrtve koju su hrvatski branitelji podnijeli te besmislu ratova. “Rat je veliko zlo, ali on je na jedan način i križ koji nam je često nametnut. Samo vjera i Isus braniteljima su dali snage prihvatiti i nositi taj križ i unatoč svemu obraniti svoj narod i domovinu. Dokazali su tako da je, pored časnog života, moguće i časno umrijeti”, poručio je okupljenima fra Damir.

Mladi će krenuti na Zavrtaljku

Pred oltarom župne crkve u Brestovskom su ovom prigodom bile izložene fotografije svih hrvatskih branitelja Kiseljaka koji su živote položili na oltar domovine. Bitka za Zavrtaljku jedna je od ključnih u obrani središnje Bosne, a ujedno i posljednja prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma i zaustavljanja rata u BiH. Skupina mladih Kiseljačana, zajedno sa sudionicima bitke, ovih će dana put Zavrtaljke koja je ove godine, zahvaljujući vremenskim prilikama, daleko pristupačnija u odnosu na siječanj 1994. godine kada je njezino zauzimanje za Hrvate središnje Bosne bilo od životnog značaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?