U Mostaru obilježena 32. obljetnica odluke vlasti Herceg Bosne o ustroju vojske

Pobjednička vojska: HVO je 1992. kontrolirao 10, a na kraju rata 26% teritorija BiH

HVO obljetnica
Foto: Fena
1/6
08.04.2024.
u 21:55

HVO je uspješno obranio Mostar i izveo oslobodilačke operacije, nakon čega je rat išao drugim tijekom - rekao je Šoljić. Objasnio je kako BiH vjerojatno ne bi preživjela da nije bilo HVO-a.

Vodstvo Hrvatske zajednice Herceg Bosne prije 32 godine donijelo je odluku da se deseci dragovoljačkih i drugih oružanih postrojbi preustroje u Hrvatsko vijeće obrane kao jedinstveni odgovor na agresiju kojom su bili izloženi Hrvati u BiH, piše Večernji list BiH. Takav je potez uslijedio nakon što se dogodio zločin u Uništima u Bosanskom Grahovu, selu Ravnom te nizu drugih sredina u BiH, a Mostar gotovo posve našao u okruženju.

Jedini odgovor bio je samoorganizirati se jer su središnje vlasti bile posve paralizirane i neodlučne kako se postaviti na agresiju. U Mostaru je tim povodom jučer održana ceremonija obilježavanja te važne 32. obljetnice na kojoj se ponajprije prisjetilo najboljih sinova koji su dali živote za slobodu. Ratni ministar gospodarstva, a zatim i obrane Herceg Bosne Vladimir Šoljić ocijenio je apsolutno ispravnom odluku vlasti Hrvata u BiH.

Šoljić: Pravodobna odluka

- Ovo je bila i prava i pravodobna odluka političkog vodstva Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon koje je slijedila odluka Predsjedništva BiH da se obrana Mostara povjeri HVO-u. Dalje se zna što se događalo. HVO je uspješno obranio Mostar i izveo oslobodilačke operacije, nakon čega je rat išao drugim tijekom - rekao je Šoljić. Objasnio je kako BiH vjerojatno ne bi preživjela da nije bilo HVO-a.

- Vrlo vjerojatno. Da se Mostar zadržao u okruženju dugi niz godina kao Sarajevo, vjerojatno bi rat otišao drugim tijekom - istaknuo je. Zapovjednik Prvog gardijskog zdruga brigadir Martin Pažin rekao je kako je iznimno važan povijesni kontinuitet HVO-a. - Pogledajte posljednjih dana, godina kako se vuku neke negativne konotacije oko opravdanosti utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i općenito političke organiziranosti Hrvata u BiH. Iznimno je važno da smo mi čitavo vrijeme uspjeli očuvati našu sastavnicu kroz Vojsku Federacije, a zatim i Oružane snage BiH kroz misiju Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. Naše zapovjedništvo baštini vojno nasljeđe Hrvatskoga vijeća obrane i kulturno-povijesno nasljeđe našega naroda u BiH - istaknuo je Pažin.

Zamjenik ministra obrane Slaven Galić rekao je kako su se Hrvati u BiH među prvima organizirali kako bi se suprotstavili tzv. JNA. - Tada je HVO djelovao na području 44 općine kontrolirajući 10 posto teritorija Bosne i Hercegovine. Prije potpisivanja Daytona HVO je kontrolirao 26 posto teritorija BiH, što najbolje svjedoči o njegovoj ulozi u Domovinskom ratu - istaknuo je. Na upit oko preglasavanja Željka Komšića u Predsjedništvu BiH prigodom izbora hrvatskih generala, Galić je istaknuo kako je "vrlo opasno" ignorirati i ne poštivati Zakon o obrani BiH koji je donesen 2005. godine. Galić je u obraćanju na ceremoniji odao počast svim braniteljima, ratnim zapovjednicima postrojbi, ali ponajprije poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a.

- Želimo naglasiti da je Domovinski rat svima nama na ponos i na nama je da svjedočimo istinu o njemu. HVO je simbol hrabrosti, odlučnosti i žrtvovanja. Često se istina o HVO-u iskrivljuje i ratne devedesete se guraju u zaborav, pobjede se nastoje pretvoriti u poraze, istina se nastoji pretvoriti u neistinu, ali nitko i nikada neće moći osporiti povijesnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane bez obzira na pokušaje koji i danas dolaze s raznih strana - rekao je zamjenik ministra obrane BiH. Poručio je kako Hrvati u BiH žele da BiH bude što prije članica EU i NATO saveza.

- Hrvati u BiH uvijek su bili dio zapadne civilizacije i teže članstvu u EU jer smatraju da demokratski sustav i pravni standardi koji su na snazi u europskim zemljama mnogo bolje nego drugi sustavi promiču pravednost i osiguravaju visoku razinu njezine primjene i omogućuju razvitak, sigurnost i mir. Hrvati traže provedbu i poštivanje osnovnih načela demokracije, a to su pravedni demokratski izbori koji omogućuju Hrvatima da aktivno sudjeluju u političkom procesu, birajući one koji će ih predstavljati i donositi odluke u njihovo ime i time doprinijeti legitimnosti i legitimitetu političkih institucija u BiH. Hrvati u BiH teže i k članstvu u NATO što će im omogućiti veći osjećaj sigurnosti i interoperabilnosti - istaknuo je Galić.

Milas: HVO je čuvao leđa

Na svečanosti u Mostaru bili su nazočni brojni vojno-diplomatski predstavnici zemalja članica NATO saveza, a kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazočio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

- Kao što je premijer Plenković ranije istaknuo, Hrvati u Bosni i Hercegovini su, a ponajprije HVO, nama bili leđa kada je bilo najgore, a danas je vrijeme da Hrvatska bude lokomotiva koja će zajedno vući sve naprijed - rekao je Milas.

Objasnio je kako je uloga Hrvatskoga vijeća obrane prevažna za opstanak Bosne i Hercegovine i tamošnjih Hrvata. - Iznimno je bila važna uloga HVO-a u obrani i stvaranju BiH kao cjelovite države s tri naroda. Jednako tako, Hrvatsko vijeće obrane imalo je važnu ulogu s HV-om što danas imamo zajedničku domovinu Republiku Hrvatsku, suverenu i neovisnu - istaknuo je Milas. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije