rješenje za teške torbe

Po uzoru na Sarajevo, Udruga roditelja tražit će školske ormariće i za osnovce u HNŽ

13.12.2016.
u 09:00

U učionicama devet osnovnih škola na području Novog Sarajeva do početka drugog polugodišta bit će napravljeni ormarići u kojima će oni od prvog do četvrtog razreda moći ostavljati knjige koje im nisu potrebne za sljedeći dan, kao i opremu za tjelesni odgoj.

Posljedice za zdravlje

Na ovaj potez, čija će realizacija stajati 99.300 KM, Općina se odlučila kako bi zaštitila 2000 djece od iskrivljenja kralježnice i nošenja teških ruksaka od kuće do škole.

Naime, sva istraživanja pokazala su kako je, zbog povećanog obujma gradiva, došlo i do povećanja težine učeničkih torbi, a posljedice su najviše trpjeli osnovci. Na problem teških učeničkih torbi već godinama upozoravaju, kako roditelji i nastavnici tako i liječnici. Stručnjaci apeliraju da maksimalna težina učeničke torbe s priborom i pratećom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne tjelesne težine djeteta prema preporučenoj tablici tjelesnih težina djece od 5 do 18 godina, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Glasnogovornica Udruge “Naša djeca 2014.” iz Mostar Mirjana Laganin kazala je za Večernjak kako pozdravlja ovaj potez u Sarajevu te da je ideja izvrsna.

“Već na sljedećoj sjednici Upravnog odbora namjeravam iznijeti prijedlog da se i kod nas pokrene nešto slično. Mi smo se do sada više oslanjali na Zakon o udžbenicima kojim bi se propisala težina udžbenika i školskih torbi, ali i ovakvo rješenje vrijedno je pozornosti i dobro je”, kazala je Laganin.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?