Pandemija prouzročila udar

Po uzoru na prošli lockdown, rast cijena zabraniti do proljeća

08.01.2021.
u 07:00

- U 12. mjesecu živi se bolje, a siječanj je važno “izgurati” do kraja pa kako god - kazao je za Večernji list BiH sugovornik s kojim smo polovinom prosinca razgovarali o potrošačkoj košarici za blagdane. Slavio je Božić pa Novu godinu. Potrošilo se, kaže nam, oko 500 KM, međutim, tu su i neki neplanirani troškovi kojih uvijek ima, a jedna dobra stvar je što je dobio tzv. 13. plaću ili božićnicu pa je to olakšalo putovanje kroz, za mnoge, najradosniji mjesec u godini

Važno se solidarizirati

Međutim, već prvi mjesec novi je početak kao i suočavanje sa stvarnošću. Cijena potrošačke košarice u BiH ponovno raste, a svako poskupljenje težak je udarac za obične građane. Planira se ponovno napraviti pritisak na državu da zabrani povećanje cijena hrane i sredstava za higijenu kako je to bilo 5. ožujka prošle godine kada smo postali svjesni da je koronavirus došao u BiH i kad smo ušli u najstroži lockdown. Iz jedne od organizacija koja namjerava uskoro izići sa službenim priopćenjem poručuju da bi rast cijena osnovnih potrepština trebalo zaustaviti do 1. travnja.

- Ako očekujemo da se na proljeće počne smirivati situacija s koronavirusom, onda se treba strpjeti još malo, a da bismo se strpjeli i da ljudi imaju od čega živjeti, onda je važno da se svi u ovoj situaciji solidaliziramo, da cijene ne rastu i da prebrodimo ovu, mnogi se nadaju, posljednju veću krizu u ovoj pandemiji - kažu nam.

Prema Savezu samostalnih sindikata BiH, potrošačka košarica za studeni, za četveročlanu obitelj, iznosila je 1918,53 marke, što znači da je samo za mjesec dana, tj. u odnosu na listopad 2020. skuplja za 139,39 maraka. Ako se uzme u obzirm da je prosječna plaća u Federaciji BiH u rujnu 2020. iznosila 961 KM, onda je jasno da su potrebne dvije prosječne plaće samo da bi se ta košarica iznijela, a onda sve druge obveze padaju u vodu, stoga nije čudno što mnogi stalni žitelji BiH ovu zemlju vide kao privremeno rješenje, odnosno čekaju da se pandemija smiri i u svijetu, pa da trbuhom za kruhom krenu u neku od obećanih zemalja.

Ukazuju na poskupljenja

Poskupljenjima cijena i nemogućnostima normalnog življenja nezadovoljni su i u Savezu sindikata BiH koji jedini objavljuje koliko košta potrošačka košarica i upozoravaju na nepravedna poskupljenja koja su udar na građane.

- Mi ukazujemo na stalna poskupljenja hrane zajedno s udrugama potrošača. Nažalost, mi ne možemo ništa drugo uraditi osim vršiti pritisak na one koji su odgovorni na kreiranje politike da se kontrolira tržište u smislu regulacije, jer se na početku pokazalo da je to moguće kada je 5. ožujka zabranjeno povećanje cijena hrane i sredstava za higijenu – kazala je za Faktor Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Hoće li mjerodavni čuti apele da se zabrane poskupljenja dok ne prođe najteže pandemijsko razdoblje za koje se pretpostavlja da će trajati još do proljeća, ostaje za vidjeti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?