U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)

Po nalogu državnog Tužiteljstva, u Sarajevu uhićeni predsjednik Suda BiH i bivši ravnatelj OSA-e

sipa
18.12.2023.
u 19:23

Bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec danas su uhićeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Debevec je uhićen, kako su objavili mediji, na području Sarajeva u jednom ugostiteljskom objektu, dok je Osman Mehmedagić također uhićen u jednom od sarajevskih kafića.

Nalog za njihovo uhićenje izdalo je Tužiteljstvo BiH. Nakon privođenja odvedeni su na ispitivanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), kako je to inače praksa u ovakvim slučajevima.

Tužiteljstvo i Ministarstvo

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić oglasio se o uhićenju Debevca i Mehmedagića, ali nije iznio više detalja. - Po naredbi postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u popodnevnim satima lišili su slobode Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića, bivšeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Navedene osobe sumnjiči se za kaznena djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim kaznenim djelima iz Kaznenog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija - naveo je Kajganić u svojoj izjavi.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je u izjavi za medije kako su pripadnici SIPA-e uhitili Debevca i Mehmedagića. Također je naveo da su uhićeni zbog zloupotrebe položaja, a više informacija nije htio iznositi kako ne bi, kako je rekao, "ugrozio istragu". Bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić nedavno je stavljen i na američku crnu listu, a poznato je da je bio predmet istrage vezano uz ispravnost njegove fakultetske diplome. Mehmedagić je u dva mandata bio na čelu OSA-e, a i prethodno je radio u ovoj agenciji.

Američke sankcije

U obrazloženju njegova stavljanja na crnu listu američko Ministarstvo financija objasnilo je da ga se tereti za zloupotrebe. Naknade američke sankcije obuhvatile su dodatne zabrane ulaska u SAD i pooštravanje vizne politike. - Sukladno članku 7031 (c), State Department javno imenuje Mehmedagića za njegovu umiješanost u korupciju te da je surađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio - navedeno je.

Ranko Debevec za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008. godine. Za suca Suda BiH imenovan je u prosincu 2012. godine. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH u prosincu 2016. godine imenovalo ga je na poziciju predsjednika Suda BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?