Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Po krvne nalaze brotnjaci više ne moraju u Mostar

03. studenoga 2018. u 17:00 0 komentara 206 prikaza

Otkako je krajem ožujka lani na čelo Doma zdravlja u Čitluku došla dr. Ozana Medić, aktivnosti te zdravstvene ustanove usmjerene su prema poboljšanju kakvoće zdravstvenih usluga, piše Večernji list BiH. 

Obiteljska medicina

U nedavno prezentiranom izvješću općinskim vijećnicima ističe se kako je Dom zdravlja Čitluk u tom razdoblju proširio svoje usluge uvođenjem, odnosno ponovnim uspostavljanjem, specijalističkih ambulanti kirurgije, ortopedije, psihijatrije te neurologije i radiologije. Zbog potreba pacijenata proširene su i poboljšane usluge medicinsko-biokemijskog laboratorija. Naime, Dom zdravlja Čitluk je vlastitim sredstvima osigurao usluge vađenja i slanja krvi i drugih uzoraka za pretrage i analizu koje se rade u SKB-u Mostar. To se čini dva puta tjedno (ponedjeljkom i četvrtkom), a rezultate analiza pacijenti preuzimaju u laboratoriju Doma zdravlja Čitluk, bez dodatnih troškova oko odlaska u Mostar. Osjetno je i povećan broj mladih liječnika opće medicine, čime je omogućeno uvođenje pripravnosti liječnika kako bi pacijenti u svakom trenutku bili što zaštićeniji. Reorganiziranjem postojećeg medicinskog osoblja na Odjelu hitne medicinske pomoći povećan je broj medicinskih tehničara u smjenama. Kako je temeljni cilj te ustanove razvoj obiteljske medicine, Dom zdravlja Čitluk sve više vlastitih sredstava izdvaja za specijalizaciju iz tog područja, kao i za dodatnu edukaciju i usavršavanje medicinskog osoblja s ciljem unaprjeđivanja obiteljske medicine, što je sukladno tzv. PAT programu. Sukladno potrebama Doma zdravlja Čitluk, Federalno ministarstvo zdravstva je toj čitlučkoj zdravstvenoj ustanovi odobrilo dvije specijalizacije za 2018. upravo iz obiteljske medicine koje će u cijelosti vlastitim sredstvima financirati Dom zdravlja Čitluk. Dom zdravlja vlastitim sredstvima financira i svoja tri liječnika za dodatnu obuku iz obiteljske medicine. Trenutačno su dvije liječnice, zaposlenice Doma zdravlja Čitluk, na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije te interne medicine, kojima bruto plaće u potpunosti pokriva DZ Čitluk.

Mikrobiološki laboratorij

Tako je ovih dana završen postupak digitalizacije postojećih analognih rendgenskih uređaja pa se sav radiološki slikovni materijal nalazi u digitalnom obliku. Unutar radiološke službe počeo je raditi i specijalist radiologije kako bi se radiološke snimke i radile i očitavale na jednom mjestu. U planu su i unutarnja obnova, poludigitalizacija uređaja, puštanje u rad mamografa, uspostava oftalmološke i otorinolaringološke ambulante, opremanje i uspostavljanje mikrobiološkog laboratorija i centra za fizikalnu rehabilitaciju koji uključuje rad logopeda...•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.