antiepileptik

Plivina lijeka za epilepsiju više neće biti na bh. tržištu

12.03.2019.
u 12:30

Vijest da su u BiH pacijenti ostali bez nekog prijeko potrebnog lijeka pojavi se svakih nekoliko mjeseci. Razlikuju se samo nazivi lijekova i krug pacijenata koji su pogođeni nestašicom. Redakciji Večernjaka obratila se obitelj čije teško bolesno dijete koristi lijek Epiramat, a koja nam je kazala kako se  u ljekarnama taj lijek više ne može nabaviti, a djetetu je prijeko potreban i propisan kao redovita terapija.

Nema ga u ljekarnama

“Obišli smo ljekarne u Zapadnohercegovačkoj županiji, ljekarne u Mostaru, ali tih tableta jednostavno nigdje nema, a u ljekarnama nam kažu da zamjene za te tablete nemaju”, ispričala nam je zabrinuta obitelj koja strepi što će se s njihovom djevojčicom dogoditi. “Neki su nas savjetovali da pokušamo u Hrvatskoj jer je to Plivin lijek, ali problem ih je i kupiti u Hrvatskoj jer je to druga država i naše recepte ne priznaju. I sami smo pokušali doznati stanje s tabletama Epiramat u mostarskim ljekarnama.

“Tog lijeka nema u nabavi, pokušavamo na sve načine doći do njega, ali bezuspješno. To dijete nije jedino, kad ga nema kod dobavljača, nema ga nitko. Vjerujte da je i nama to teško priopćiti ljudima, ipak je to lijek koji koriste ljudi s teškim oštećenjima mozga”, kazali su nam u jednoj od mostarskih ljekarna.

Odluka Plive

Odgovor na pitanje što se događa s ovim lijekom potražili smo u tvrtki Pliva, koja je proizvođač lijeka, te Agenciji za lijekove BiH.

“Pliva je donijela odluku o ukidanju marketinške autorizacije navedenog lijeka, o čemu smo obavijestili Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH. S obzirom na to da su na tržištu dostupni istovjetni lijekovi drugih proizvođača, ne očekuje se nestašica lijeka te će terapija biti dostupna svim pacijentima kojima je potrebna”, odgovorili su nam u Plivi.

“Lijek Epiramat, čija je aktivna tvar topiramat, više neće biti registriran u BiH i neće se prometovati u BiH. Lijek s aktivnom tvari topiramat u jačini od 50 mg proizvodi i Farmavita pod nazivom Tiramat i ima ga na tržištu. Budući da se radi o antiepileptiku, nužno je da se pacijent javi liječniku zbog promjene terapije”, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?