na crpkama širom RS

Plin već poskupio, ni cijene goriva neće mirovati

gorivo
ilustracija
04.09.2021.
u 15:36

"Plin trenutno iznosi 1,27 KM po litru, a prije dva dana bio je 1,17", rekli su jučer iz jedne banjolučke benzinske crpke

Na benzinskim crpkama širom RS došlo je do poskupljenja plina, pa je tako na nekima skuplji čak 10 feninga po litru, dok se u narednom razdoblju očekuje i skok cijene goriva.

"Plin trenutno iznosi 1,27 KM po litru, a prije dva dana bio je 1,17", rekli su jučer za Nezavisne novine iz jedne banjolučke benzinske crpke odakle su precizirali da je do promjene cjenovnika došlo dan ranije.

Osim na ovoj, do poskupljenja je došlo i na drugim benzinskim crpkama, ali u nešto manjem iznosu.

Tako je na jednoj bijeljinskoj crpki plin poskupio osam feninga i trenutno iznosi 1,25 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore RS, rekao je da su cijene tečnog naftnog plina (TNG) u porastu zbog drastičnog povećanja ulaznih cijena u posljednjih desetak dana.

"Na svim benzinskim crpkama će doći do poskupljenja tečnog naftnog plina u prosjeku pet do sedam feninga po litru. Tako da će se kretati od 1,11 do 1,25 KM ovisno od distributera ili regije", kazao je Trišić.

Kako je precizirao, u petak se nafta brent na burzi visoko kotirala, odnosno 616 dolara po toni ili 74 dolara po barelu, što je također drastičan skok.

"Postoji mogućnost da u sljedećem tjednu dođe do povećanja ulaznih cijena iz rafinerija i drugih eksternih izvora opskrbe, a samim tim i cijena na benzinskim crpkama. Zasad su cijene goriva na crpkama stabilne, kreću se od 2,11 do 2,18 KM za BMB95 i od 2,04 do 2,15 KM za ED5 ovisno od distributera i regije", ističe Trišić.

Kako je rekao, cijene će blago rasti u narednom razdoblju, ali svakako će ovisiti od ulaznih cijena i dinamike berzanskih kretanja, kao i zaliha distributera koje se prodaju po eventuelno starim, nižim ulaznim cijenama.

"Ponovno se vraća razdoblje nestabilnosti, kada se može očekivati da geopolitika diktira globalna kretanja ponude i potražnje, restrikcije. Svjedoci smo da ulazimo u razdoblje neizvjesnosti razvoja događaja s pandemijom, geopolitičkim konfliktima, migrantskom krizom i apokaliptičnim scenama nevremena, te u tom smislu treba zaključiti kako nema izgleda za stabilnost, a mi smo malo tržište koje osjeti sve promjene", zaključio je Trišić.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" iz Banja Luke je potvrdio kako je cijena tečnog naftnog plina porasla te je istaknuo da će od subote na ovim crpkama iznositi 1,25 KM po litru umjesto dosadašnjih 1,17.

"Plin je sezonska roba i pred jesen većinom uvijek poskupi zbog veće potražnja", kazao je Bajić.

Što se tiče plinskih boca, cijene još stagniraju, ali Bajić očekuje i da tu u narednom razdoblju dođe do promjena.

Prema riječima Murise Marić, izvršne direktorice Udruženja građana DON Prijedor, svaki rast cijena plina i goriva, ali i drugih proizvoda, je udar na proračune potrošača.

"Ovo poskupljenje je dodatni udar na ionako prazan džep potrošača. Ni povećanje plaće od 20 KM nije mnogo pomoglo kada svaki dan bilježimo novi rast cijena životnih namirnica", rekla je Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?