SUMMIT U PRAGU

Plenković: Srbija može uvoziti bilo kakvu naftu preko Krka, osim ruske

06.10.2022.
u 14:07

Premijer Andrej Plenković komentirao je pred stranim novinarima, dok je ulazio na summit Europske političke zajednice u Pragu, optužbe iz Srbije da ta zemlja ne može preko Krka i Janafa uvoziit rusku naftu zbog stava Hrvatske pri odlučivanju o osmom paketu sankcija u Vijeću EU.

- Vidio sam burne reakcije, no tu stvari treba reći kakve jesu. Sve odluke donosile su se zajednički, a Srbija u ovim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice - osvrnuo se Plenković.

- Nije to naš stav, to je stav Europske unije. Svaka zemlja koja dolazi na ovaj događaj, u ovom trenutku europske povijesti, trebala bi, prvo, poštovati režim sankcija protiv Rusije i, drugo, pokazati solidarnost s Ukrajinom. Srbija može u bilo kojem trenutku uvoziti bilo kakvu naftu, osim iz Rusije, dovesti je do naše luke na Krku i kroz naš naftovod do Srbije. Nema problema. Osim ruske nafte - rekao je premijer Plenković.  Smatra kako je srbijanska retorika ''nenormalna''.

- Dati derogaciju da će Srbija imati jeftinu naftu iz Rusije, a mi ćemo, što, biti nekakve korisne budale? To je cijelo vrijeme jedna nenormalna retorika koja dolazi od Vučića, Brnabić, medija... To je retorika van svake pameti, Srbija treba poštovati sankcijski režim EU. Bilo je puno zemalja koje su protiv toga, neka pitaju EK zašto se nisu zalagali za njih - dodao je.  Po čemu će mjeriti uspješnost sastanka u Pragu, Plenković je kazao:

- Drago mi je što smo se našli da raspravimo kako možemo bolje i gdje smo trenutno. Hoćemo li postići koncenzus oko svih tema, to ćemo vidjeti, ali ovo je prvi pokušaj dijaloga. Puno nas je, nije lako držati raspravu s toliko šefova Vlada. Komentirao je i najave o ograničavanju cijena plina unutar EU. 

- Svi znamo da ćemo proći kroz jesen i zimu, a sada moramo učiniti europski napor glede ograničenja cijena plina. Tu jedna država može teško nešto napraviti - kazao je. Osvrnuo se i na današnji sastanak Antikorupcijskog vijeća na kojem je održano saslušanje optuženika Dragana Kovačevića.

- On je komercijalni dokument između dvije kompanije, a gašenje sisačke rafinerije je odluka Ine. To su sve poslovne odluke, a sada ovaj jad i čemer da se dovodi USKOK-ovog optuženika koji dolazi s političkom agendom da spasi sebe i pokuša baciti u eter teme o nekakvim sastancima, to je iskreno sve skupa smiješno i puno govori o njemu. On u svemu skupa nije sam, a oporba mu u tome asistira. Ljudi na kraju shvaćaju tko im osigurava gospodarski rast - komentirao je.

- Sad smo se spustili na razinu ispod kamena, to je strašno na što se svela politika u Hrvatskoj - dodao je te se dotaknuo sastanka kojeg je Kovačević spominjao te kazao kako su ga ''informirali na tom sastanku'' te ''da je kasnije taj memorandum i dogovoren''. Izrazio je i sućut obitelji zbog smrti Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Bila je uvijek uz bivšeg predsjednika i izrazito nam je žao što nas je napustila - zaključio je. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije