Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Plenković: 'Podrška BiH za status kandidatkinje za EU u 2017.'

Plenković
19.05.2016.
u 15:21

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Sarajevu i Mostaru.

 Podsjetivši na dosadašnju snažnu potporu koju su BiH pružili Europski parlament, Odbor za vanjske poslove, a posebno hrvatski zastupnici, Plenković je ohrabrio vlasti BiH u provedbi Europske reformske agende.

 Izrazio je očekivanje da će se prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u EU dovršiti u lipnju. Upozorio je na nužnost konačnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma za europske poslove na svim razinama vlasti, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

 U cilju donošenja odluke na Vijeću EU o davanju naloga Komisiji da pripremi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Plenković je uvjeren da će odgovarajuće odluke Vijeća biti donesene na početku predsjedanja Slovačke u srpnju.

- Države članice EU pažljivo promatraju vjerodostojnost i kontinuitet reformskih poteza u zemlji i stoga je velika odgovornost na vlastima u BiH da predano rade na ispunjavanju obveza kako bi BiH mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU u 2017. - naglasio je Plenković.

 Ponovio je značaj dovršetka i objave popisa stanovništva iz 2013. te provedbu odluke Ustavnog suda iz 2010. u vezi grada Mostara s ciljem da se postigne dogovor o održavanju lokalnih izbora i u Mostaru u listopadu 2016., kao što je predviđeno u cijeloj BiH.

 Plenković je rekao kako je važno nastaviti europski put kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvariti napredak u pogledu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u te postići dogovor s MMF-om.

- Europski put pridonijet će stabilnosti BiH, potaknuti gospodarski rast i razvoj, kao i dostizanje viših standarda socijalne zaštite", smatra Plenković. Apelirao je na stvaranje bolje investicijske klime koja će potaknuti zapošljavanje, osobito mladih, što predstavlja ozbiljan problem za zemlju.

 Plenković je napomenuo da će budući rad na pripremi odgovora za Upitnik Komisije biti najzahtjevnija zadaća s kojom se do sada suočila administracija BiH. Pozvao je vlasti BiH da fokus aktivnosti stave i na gospodarsko-financijski aspekt integracijskog procesa kako bi se zemlja pravovremeno pripremila za ekonomsko upravljanje na razini EU i sustav Europskog semestra. Sugerirao je i aktivniju komunikacijsku strategiju u procesu integracije u EU kako bi se građani BiH identificirali s europskim procesom.

 Plenković je rekao kako je ključno postići punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito poboljšati položaj hrvatskog naroda. U tom kontekstu napomenuo je da više od 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, kao i želje za jačanjem kohezije zemlje, politički akteri u BiH mogu razmotriti, uz potporu međunarodne zajednice, i temu ustavnih reformi.

 Smatra da bi se BiH, kao više-nacionalna država u kontekstu procesa pristupanja u EU, mogla organizirati na učinkovitiji i pravedniji način, a na tragu načela koja su spomenuta u ovogodišnjoj Rezoluciji EP o BiH, uzimajući u obzir i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i potrebu donošenja izbornog zakona.

 U izaslanstva Odbora za vanjske poslove bili su i Elmar Brok, predsjednik Odbora, Tonino Picula, predsjednik Delegacije za BiH, Dubravka Šuica, zamjenica predsjednika Delegacije za BiH, Cristian Preda, izvjestitelj za BiH te kolege Belder, Neuser i Lopez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?