Hrvatski premijer

Plenković o odnosima sa Srbijom: Nema žurbe za susret na najvišoj razini

Andrej Plenković
Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2017.
u 20:30

 Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da u Hrvatskoj "neće proći" pojedine izjave iz Srbije te da postoje razni kanali komunikacije sa Srbijom, ali nema žurbe za "susret na najvišoj razini".

Novinare je zanimao stav Hrvatske o odnosima sa Srbijom pošto je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier proteklog vikenda odbio planirani bilateralni sastanak sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem jer je on blaženog Alojzija Stepinca nazvao ratnim zločincem.

"Prije svega vodit ćemo računa o hrvatskim nacionalnim interesima, o poštovanju između dviju država i nećemo dopustiti nikakve izjave koje su, rekao bih, čak bezobraznog karaktera i mislim da je kolega Stier ispravno komentirao. Za dijalog postoje različiti kanali, a dirati u neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći", rekao je Plenković.

U izjavi novinarima u prigodi posjeta radijskim nakladnicima u povodu Svjetskog dana radija hrvatski premijer je objasnio koji su to kanali.

"Imate ih koliko god želite - diplomatske komunikacije, političke komunikacije pa do susreta na najvišoj razini, kad za njih dođe vrijeme i kad to bude zrelo. Procijenit ćemo. Nema nikakve žurbe".

Nakon otkrivanja spomenika blaženom kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku u četvrtak, Dačić je optužio Hrvatsku za podizanje spomenika "ratnom zločincu". Usput se pohvalio da dolazi iz antifašističke obitelji, a Stier iz ustaške.

Ministar Stier je ranije u ponedjeljak rekao da Hrvatska i dalje želi razvijati odnose sa Srbijom i važno je da održi komunikacijski kanal s Beogradom, ali se to ne može ostvariti sa srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?