Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Plenković: Na međunarodnoj ćemo se razini zauzeti za ravnopravnost Hrvata u BiH!

22. listopada 2017. u 16:29 0 komentara 805 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Danas je u Zagrebu održana zajednička sjednica užeg Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a RH.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković te predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas su - nakon sastanka vodstava dviju stranaka u Središnjici u Zagrebu - dali izjave za brojne okupljene novinare.

Dvije sestrinske stranke već 27 godina zajedno rade na dobrobit hrvatskoga naroda kako u RH, tako i u BiH. Temelji prijateljskog međustranačkog odnosa - poput zajedničke brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, uzajamne potpore na izborima ili pomoći BiH na njenome europskom putu - jamstvo su daljnjeg jačanja međusobne političke suradnje.

PLENKOVIĆ: Na međunarodnoj ćemo se razini zauzeti za ravnopravnost Hrvata u BiH!

O SADRŽAJNOM SASTANKU

Zadovoljstvo mi je da je danas s nama ovdje predsjedatelj Predsjedništva BIH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović - zajedno s najužim vodstvom HDZ-a BiH. Sastanak je bio sadržajan - potvrda je to kontinuiranog dijaloga između dva HDZ-a. Naša glavna zadaća je u međusobnoj suradnji podupirati kvalitetne odnose između Hrvatske i BiH, europski put BiH te reforme na kojima BiH predano radi. S nama su danas bili i zastupnici Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru i kolegica Željana Zovko, naša zastupnica u Europskom parlamentu. Dotaknuli smo sve aktualne teme, a na međunarodnoj ćemo se razini založiti za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

O PRIPREMAMA ZA IZBORE U BIH

Otprilike je godinu dana do izbora u BiH i dolazi vrijeme da se stranački organiziramo i pomognemo jedni drugima. Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan i da rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda. Stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke u skladu s nekoliko sudskih presuda. Naglašavam da HDZ u svom programu - a to kao što vidite radi i Vlada RH - stavlja fokus na odnose s BiH. Zajednička sjednica dviju vlada 7. srpnja u Sarajevu bio je referentan trenutak. Više od 50 točaka dnevnog reda, razgovori s Predsjedništvom BiH i europska potpora. To je okvir, plus daljnja ulaganja i gospodarska suradnja. Ovo su bili odlični susreti - veselimo se nastavku suradnje.

O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA U BiH

Bitno bi bilo postići politički konsenzus i dogovor ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu. Nije dobro da zakonodavstvo omogućuje da jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ono što je ključ - očekujemo da prijedlozi koje su naši kolege iz HDZ-a BIH stavili na dnevni red Doma naroda BiH i Zastupničkog doma BiH budu temeljito raspravljeni. Treba vidjeti može li se oko toga okupiti politička volja i ostalih stranaka - čime bismo omogućili istinsku ravnopravnost Hrvata u BiH. Tražimo rješenja u interesu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

ČOVIĆ: Zajednički ćemo animirati prijatelje u svijetu protiv koncepta „građanske BiH“!

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA I GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Drago mi je da smo dana razgovarali o svom pitanjima o kojima je predsjednik Plenković govorio. Dotaknuli smo mnoge teme koje infrastrukturno trebaju snažiti odnose između dvije države. Dakle, države članice EU-a i NATO-a te države koja to pokušava biti. HDZ BiH - kao i svi partneri iz Hrvatskog narodnog sabora- nastoje da europski put bude prioritet vanjske politike BiH. Dotaknuli smo se mosta na Svilaju i kod Gradiške, pitanja granice kod Kostajnice, Pelješkog mosta... Jednako tako i infrastrukturnih projekata kojima smo apsolutno vezani. Duboko vjerujem da će i granični prijelazi kao što su Vaganj i Kamensko biti nadopuna ovome što radimo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva konzulata Republike Hrvatske - u Vitezu i Livnu.

O POŠTIVANJU KONSTITUTIVNOSTI

Mislimo da možemo napraviti iskorak - kako bi se zaštitila ravnopravna pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog. Zajednički ćemo animirati veliki broj prijatelja da ne nasjednu na kalkulaciju da etničko, narodno treba izbrisati iz Ustava BiH - kako bi ona postala građanska. A to „građanska“ u konačnici znači - unitarna BiH. Prioritet nam je - jačajući našu zajedničku suradnju - i priprema za izbore. U tom smo smislu informirali predsjednika Plenkovića i sve kolege što radimo s izbornim zakonodavstvom. Želimo osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike - i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda BiH.

O FEDERALIZMU

Federalizam u BiH je projekt koji je upravo gospodin Plenković, zajedno s našim europarlamentarcima, definirao kroz Europski parlament. To je nešto što apsolutno podržavamo kao koncept, kao dugoročno rješenje kako urediti modernu i europsku BiH.

Izjave mr. Andreja Plenkovića i dr. Dragana Čovića nakon sastanka u Središnjici HDZ-a - https://www.youtube.com/watch?v=Fq78U_kEl8Y

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.