Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Plavčić: Ekonomsko i socijalno jačanje Županije Središnje Bosne

Tijekom 2020. godine, ističe Plavčić, nastavlja se fiskalna politika Vlade ŽSB orijentirana na aktivnosti koje doprinose ekonomskom i socijalnom jačanju Županije kroz provedbu mjera fiskalnog konsolidiranja prihoda i rashoda u Proračunu Županije, te smanjenje sive ekonomije.
14. siječnja 2020. u 09:30 0 komentara 439 prikaza

‘’Na prijedlog Ministarstva financija, Vlada Županije Središnja Bosna je potvrdila, a Sabor Županije 30. prosinca 2019. godine usvojio Prijedlog Proračuna ŽSB za 2020. godinu. Time je ispoštovana zakonska obveza usvajanja Proračuna kao temelja za zakonito i transparentno trošenje javnog novca’’ - izjavila je ministrica financija Vlade Županije Središnje Bosne Mirjana Plavčić. 

Također, ministrica je naglasila da je financiranje svih funkcija iz nadležnosti Županije u 2020. godini planirano isključivo iz proračunskih, namjenskih i eventualno doniranih sredstava, što znači da u trenutku usvajanja Proračuna nije planirano kreditno zaduživanje Županije. Tijekom 2020. godine, ističe, nastavlja se fiskalna politika Vlade Županije Središnja Bosna orijentirana na aktivnosti koje doprinose ekonomskom i socijalnom jačanju Županije kroz provedbu mjera fiskalnog konsolidiranja prihoda i rashoda u Proračunu Županije, te smanjenje sive ekonomije, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Planirani prihodi, primitci i financiranje iznose 219.380.328 KM. Prema proračunskim korisnicima, najveći udio imaju tijela uprave 32,5%, zatim osnovno obrazovanje 28,3%, MUP 18,6%, srednje obrazovanje 12,5%, pravosuđe 6,6 % te zakonodavna vlast 1,6%. U odnosu na 2019. godinu udio tijela uprave smanjen je s 40,6% na 32,5%, dok je udio ostalih proračunskih korisnika povećan. Proračunski prihodi planirani su u iznosu od 215.604.028 KM, proračunski rashodi u iznosu od 204.179.566 KM, te pozitivna tekuća bilanca u iznosu od 11.424.462 KM. Najznačajnija je stavka u proračunskim prihodima prihodi od poreza, planirani u iznosu od 190.557.120 KM i u odnosu na plan za 2019. godinu veći za 3,6 % ili 6,6 milijuna KM. Rezultat je ovo povećane gospodarske aktivnosti u BiH i F BiH,  kao i veće financijske discipline. Proračunski rashodi planirani su u visini proračunskih prihoda, tj. u iznosu od 219.380.328. KM - naglasila je ministrica financija Plavčić.

I u 2020. godini Županija Središnja Bosna izdvajanjem 18 % proračunskih prihoda, ili  oko 40 milijuna KM u tekuće transfere te kapitalne transfere nižim razinama vlasti izravno doprinosi poboljšanju socijalnih uvjeta života u lokalnim zajednicama. 

‘’Tako naprimjer, samo za prava iz oblasti socijalne skrbi, skrbi o obiteljima s djecom te civilne žrtve rata planirani su transferi u iznosu od 11 milijuna KM, za sufinanciranje visokog obrazovanja kao i stipendije studentima 2,1 milijuna KM, za poticaje gospodarstvu 1,4 milijuna KM, poticaje poljoprivredi 1,75 milijuna KM i poticaje iz oblasti vodoprivrede i zaštite okoliša 2,6 milijuna KM. Za poticaje u oblasti  športa planirani su transferi od 900 000 KM, poticaje u oblasti kulture 800 000 KM, transfere u oblasti Županijske uprave za branitelje u iznosu od oko 5 milijuna KM, transfere u oblasti civilne zaštite oko 500 000 KM. Sve ove oblasti od iznimne su važnosti za naše djelovanje i živote naših stanovnika.’’

S ponosom možemo konstatirati, ističe ministrica, da su u 2019. i 2020. godini osigurana sredstva za nabavu udžbenika za osnovno obrazovanje koji će od iduće školske godine biti besplatni za sve učenike osnovnih škola u Županiji Središnja Bosna.

U nabavu stalnih sredstava planirano je utrošiti 9,3 milijuna KM i to u nadogradnju zgrade Vlade u Travniku, izgradnju policijskih postaja u Kreševu i Donjem Vakufu, kupnju dijela zgrade za potrebe PS Novi Travnik, nastavak ulaganja u županijski arhiv, ulaganja u osnovne škole u Jajcu, Novom Travniku, kao i u srednje škole u Novom Travniku i drugo.

‘’Vodeći se principima zakonitosti,  racionalnosti i realnosti u trošenju proračunskih sredstava,  proračun Županije je stabiliziran, sve obveze se izmiruju redovito, a stvoreni su uvjeti za kreditno zaduženje za realiziranje  razvojnih ciljeva zacrtanih u Razvojnoj strategiji Županije’’ - zaključila je ministrica financija Vlade Županije Središnje Bosne Mirjana Plavčić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.