ADMINISTRACIJA

Platni popis bit će u sljedećoj godini veći za skoro 200 imena

kolege u uredu
Foto: Thinkstock
28.12.2013.
u 07:00

Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna institucija BiH pokazuje da je 75 državnih institucija 30. lipnja ove godine imalo 22.011 zaposlenih

Državne institucije su smanjile broj zaposlenih u ovoj godini! Iako je riječ o privremenom i prilično malom smanjenju, u zemlji u kojoj se administracija širi kao kuga to je i te kako značajna vijest. Skoro za rubriku „vjerovali ili ne“. Istina je da će to smanjenje do kraja godine biti anulirano i da će državna administracija najvjerojatnije biti uvećana za oko 200 novih zaposlenika u odnosu na kraj prošle godine.

Izvješće pokazalo

Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna institucija BiH pokazuje da je 75 državnih institucija 30. lipnja ove godine imalo 22.011 zaposlenih.

U odnosu na kraj 2012. godine kada su iz državnog proračuna plaću primale 22.174 osobe to je manje za 63 radnika. Do ovog smanjenja je došlo prvenstveno zahvaljujući Ministarstvu obrane, koje i zapošljava najviše djelatnika u državnoj administraciji.

Na kraju prošle godine u Ministarstvu obrane, uključujući Oružane snage BiH, bilo je 10.012, a pola godine kasnije 9734 zaposlena. U prvih nekoliko mjeseci ove godine ovo ministarstvo je zaposlilo oko 500, ali istodobno i otpustilo 770 ljudi. Određeno smanjenje broja zaposlenih u odnosu na kraj 2012. u prvoj polovini ove godine imali su još samo Uprava za neizravno oporezivanje, Granična policija, Služba za zajedničke poslove institucija BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave. Kako je već rečeno, riječ je samo o privremenom smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi. Još do kraja ove godine brojke će narasti, a na teret proračuna BiH isplaćivat će se plaće, doprinosi i naknade za 22.367 zaposlenih. To znači da su državne institucije planirale za oko 200 novih radnika povećati svoje kapacitete.

Primjerice, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je u 2013. godinu ušla sa šest zaposlenih, a do kraja godine bi ih trebala imati 15.

Malo poznati Ured za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju je na kraju 2012. godine imao pet radnika. Do kraja ove godine taj broj će se popeti na 11.

Povećanje radnika

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) će se sa 704, broj zaposlenih, popeti na 732, Agencija za statistiku sa 107 na 114, a Ministarstvo pravosuđa s 236 na 247. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je planiralo zaposliti osam dok će Uprava za neizravno oporezivanje ovu godinu najvjerojatnije završiti s 14 djelatnika više nego 2012. godinu. Zanimljivo je da će Predsjedništvo BiH povećati svoj platni popis za 11, državno tužiteljstvo za 20, a Sud BiH za 25 imena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?