Vlada fbih ponudila nove zakone

Platite glavni iznos duga u FBiH, a zatezne kamate bit će otpisane

01.06.2021.
u 11:11

Platite glavnicu duga i zatezne kamate bit će vam otpisane… glavni je sadržaj dvaju zakona, zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i zakona o izmjenama Zakona o izvršavanju proračuna Federacije BiH za 2021. godinu, koji je federalna Vlada uputila u oba doma Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH. 

- Izmjenom Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode propisana je mogućnost potpunog otpisa zateznih kamata nastalih po osnovi dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda ako poslovni subjekt u roku od 24 mjeseca od stupanja na snagu izmjena Zakona izmiri obveze za glavni dug.

Produljenje roka

Prema podacima kojima raspolaže Porezna uprava FBiH, posljednji učinci primjene Zakona o visini stope zatezne kamate jesu naplata glavnog duga u iznosu od oko 43,4 milijuna maraka. Upravo ovakvi učinci omogućavanja produljenja roka poslovnim subjektima za uplatu duga bili su motiv Vladi FBiH da predloži izmjene Zakona i dodatno omogući vrijeme u kojem bi dužnici, stimulirani otpisom duga za zateznu kamatu, platili glavnicu duga - stoji u zaključku Vlade FBiH. Dosadašnja iskustva, poručili su iz federalne Vlade, pokazuju da produljenje roka za uplatu glavnice duga predstavlja znatan prihod za dodatnu redovitu stabilnost isplata mirovina, kao i financijsko jačanje zavoda zdravstvenog osiguranja. Također, usvajanjem ovakvih izmjena Zakona pruža se i prilika gospodarskim subjektima da nastave svoje poslovanje. Otpis kamata neće se odnositi na one obveznike kod kojih je kamata nastala po osnovi dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda i koji su utvrđeni posebnim zakonima o financijskoj konsolidaciji i u inspekcijskom nalazu Porezne uprave Federacije BiH.

Javni poziv

Prošle je godine Vlada Federacije slično postupila i tada je u objašnjenju federalne Vlade stajalo kako se poreznim obveznicima koji su platili obveze po glavnom dugu nastalom do kraja 2011. godine, a koje je Porezna uprava Federacije BiH evidentirala kao uplate - plaćanje zateznih kamata na ime glavnog duga nastalog do 31. 12. 2011. godine, te po toj osnovi u evidencijama Porezne uprave Federacije BiH imaju evidentirane, a neizmirene obveze po osnovi glavnog poreznog duga nastalog do 31. prosinca 2011. godine, izvršene uplate će se priznati kao izmirenje obveza glavnog duga, i to najviše do visine glavnog duga, koji je bio temelj za obračun zatezne kamate.

Prije nekoliko dana Porezna uprava Federacije BiH javno je pozvala sve porezne obveznike da uplate glavnicu poreznog duga i troškove prinudne naplate nastale do 31. prosinca 2016. godine i tako ostvare pravo na otpis zateznih kamata na javne prihode u skladu sa zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije