Vitez

Planinari HPD Vitez donijeli su betlehemsko svjetlo

13.12.2016.
u 10:00

Lijep vjerski događaj vrijedan pozornosti priredili su članovi Hrvatskog planinarskog društva Vitez i njihovi prijatelji iz Planinarskog društva Radobolja iz Mostara.

Naime, Mostarci su već tradicionalno nositelji akcije “Betlehemsko svjetlo”, koja se sve više širi i Bosnom i Hercegovinom.

A riječ je o svjetlu mira, Božjem svjetlu, koje se pojavilo prije više od dvije tisuće godina, i to rođenjem Isusovim. No, tradicija prenošenja i paljenja betlehemskog svjetla diljem svijeta stara je tek 30 godina.

Počela je u Beču, kada je jedna vrijedna aktivistica u pomoći osobama s posebnim potrebama, umjesto određenih priznanja, zahvala i pohvala, donatorima i volonterima te ljudima dobroga srca darovala “svjetlost”.

I ideja betlehemskog svjetla od tada širi se, slikovito rečeno, brzinom svjetlosti diljem svijeta, a prvi put, zahvaljujući dobroj suradnji dvaju planinarskih društava iz Mostara i Viteza, prošle je godine stigla u Vitez.

No, već ove godine ovaj lijepi događaj u Vitezu poprimio je i nove dimenzije jer u Zaselju nadomak Viteza, u Planinarskom domu Hrvatskog planinarskog društva Vitez, uz Mostarce koji su iz Beča prije nekoliko dana donijeli betlehemsko svjetlo u svoj grad, okupili su se svećenici i planinari iz dvadesetak župa iz Lašvanske doline, te dviju župa iz Zenice i župe Vidoši u općini Livno, kako bi preuzeli ovo “blaženo svjetlo” s Isusovom porukom “Ja sam svjetlo svijeta” i u ovo adventsko vrijeme odnijeli ga u svoje župe, domove…

Dolasku u Vitez prethodio je posjet mostarskih planinara s betlehemskim svjetlom Banjoj Luci, svetištu sv. Ive u Podmilačju kod Jajca i Bugojnu.

Okupljenima ispred Planinarskog doma, nakon jednosatnog lijepog druženja, prigodnim i poučnim riječima obratio se gučogorski gvardijan fra Drago Pranješ Čarli, a viteški planinari betlehemsko svjetlo u večernjim satima iz svog planinarskog doma odnijeli su u vitešku župnu crkvu gdje će cijelo adventsko vrijeme biti upaljeno u sakristiji.

Ovim povodom u župnoj crkvi sv. Jurja, uz prigodan program, slavljena je svečana sveta misa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?