Kupres: međunarodna utrka i Sajam rukotvorina i ekoproizvoda

Planina Stožer ‘osvojila’ Švicarce, a oni Enduro

02.08.2022.
u 16:39

U prelijepom ambijentu ski-terena “Kraljica” podno planine Stožer na Kupresu održan je 2. Qpres Enduro, rekreativna MTB Enduro utrka u BiH međunarodnog karaktera, piše Večernji list BiH. Sudjelovalo je 70 natjecatelja iz BiH, regije, Belgije, Švicarske, Austrije…

Cilj promocija kraja

Organizatori su Kupres MTB Trails i Continental Adventure, a glavni pokrovitelj Općina Kupres. - Cilj utrke nije primarno natjecateljski, već promovirati Kupres kao poželjnu brdsko-biciklističku destinaciju te tako obogatiti ljetnu turističku ponudu Kupresa, HBŽ-a i BiH. Kupres nije samo zima i skijanje. Jednako je privlačan i ljeti, blizu smo mora. Planina Stožer je fenomen s 300 izvora, raznim šumskim plodovima, gljivama, ljekobiljem koje je nadohvat ruke - kaže nam jedan od organizatora Marijan Lozančić. I načelnik Kupresa Zdravko Mioč ističe komparativne prednosti ovog područja. Ukupni pobjednik Endura je Virgile Rosselet iz Švicarske koji je ovdje prvi put. - Kupres mi se jako sviđa, meni i djevojci Christini sve je bilo super. Bilo je pravo zadovoljstvo sudjelovati, a biti prvi poseban je osjećaj - kaže nam Virgile. Pobjednica u ženskoj konkurenciji, premda su bile samo dvije, njegova je djevojka Christina Pfiffner. - Jako sam sretna što sam ovdje. Ozračje i organizacija su odlični. Jednom riječju - savršeno - kaže. Održan je i Sajam rukotvorina i ekoloških proizvoda. Uz Kuprešake, tu su bili i obrtnici iz drugih gradova. Među njima i Sumeja Hadžijunuzović, idejni tvorac TO “Sumenko” Travnik. Proizvode prirodne sapune, melem i maslac. Goran Topić, ornitolog, veliki je zaljubljenik u ekoproizvode i vlasnik OPG-a “Topić sokić” iz Šipova. - Naše domaćinstvo bavi se proizvodnjom vlastitih sokova. Svi su bez dodatka šećera i bez konzervansa, pesticida - kaže.

Ne stigne sve proizvesti

Tu je i Valentina Duvnjak, djevojka koja je prije sedam godina napustila Banju Luku i novinarstvo te se s 20 KM u džepu i kartom u jednom smjeru uputila u Donji Malovan u općini Kupres. Smjestila se u ruševnoj kući svojih roditelja, obnovila je te počela uzgajati ekopovrće na jednoj njivici. Pridružila joj se i majka, posao se širio, a danas ima više potražnje nego što njih dvije uspijevaju proizvesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije