Što donosi Akcijski plan

Plan za razvoj malog biznisa urađen i u FBiH, ali treba izdvojiti oko 73 mil. KM

05.12.2016.
u 10:00

Strategija ekonomskog razvoja Federacije BiH zamišljena je kao set dokumenata iz pojedinih resora definiranih u odluci Vlade Federacije BiH, među kojima je i projekt “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva (MSP) u FBiH”, a koji je predložilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, piše Večernji list BiH.

Poduzetništvo i problemi

Prema izvješću o napretku BiH u vezi s realizacijom Zakona o malom biznisu, može se uočiti kako ona zaostaje za zemljama regije u gotovo svim od deset ključnih dimenzija: poduzetničko učenje i žensko poduzetništvo, regulativa vezana uz zatvaranje biznisa i pružanje druge prilike, regulatorni okvir za MSP politike, operativno okruženje za MSP, podržavajuće usluge za MSP i start-up, javne nabave, pristup financijama za MSP, standardizacija i tehnička regulacija, poduzetničke vještine, inovacijska politika usmjerena na MSP, MSP u “zelenoj ekonomiji”, internacionalizacija MSP.

Sve navedene dimenzije adekvatno su prepoznate u novom akcijskom planu, s fokusom na poduzetničko učenje, regulativu vezanu uz pokretanje i zatvaranje biznisa, operativno okruženje za MSP te podržavajuće usluge i poduzetničke vještine. Kako je naglašeno u projektu, u predstojećem trogodišnjem razdoblju potrebno je, uz ostalo, dovršiti izgradnju informacijskog sustava kao pretpostavke za praćenje kretanja u sektoru malog poduzetništva i ocjenu učinaka realiziranih aktivnosti. Kao odgovor na ovu preporuku, novi akcijski plan sadrži odgovarajuće mjere za unapređenje jedinstvenog registra MSP i jedinstvenog registra obrta u FBiH. Istaknuto je kako su evidentna pozitivna kretanja u pogledu broja MSP, broja zaposlenih i drugih performansi poslovanja (profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti itd).

Većina novih radnih mjesta u posljednjih nekoliko godina kreirana je u sektoru MSP. Imajući to u vidu, podrška sektoru MSP i jačanje njihove konkurentnosti jedan je od osnovnih smjerova djelovanja Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Također se može očekivati porast udjela sredstava koja su odobrena, a nisu opravdana, što se često događalo tijekom nekoliko posljednjih godina. S tim u vezi, ministarstvo će definirati jasnije kriterije za odabir korisnika poticajnih mjera, a u pogledu likvidnosti i financijskih kapaciteta podnositelja zahtjeva, kao i kriterija koji se odnose na kvalitetu podnesenih zahtjeva. Ministarstvo će provoditi intenzivniju kontrolu u tijeku provedbe projekata odnosno poticajnih mjera, kao dodatni način da se osigura efektivnija iskorištenost javnih poticajnih sredstava.

Jačanje kapaciteta

Uz to, evaluacija preporučuje jačanje internih kapaciteta ministartva (kadrovsko, informatičko itd.). Preporučeno je povećanje iznosa raspoloživih sredstava na godišnjoj razini, kroz proračunska sredstva i potporu međunarodnih razvojnih i drugih agencija za uspješnu realizaciju novog akcijskog plana. Indikativni financijski okvir za provođenje ovog akcijskog plana iznosi 72,965.000 KM. Prilikom definiranja novog akcijskog plana vodilo se računa o prioritetima rada Vlade i Reformske agende. U obzir su uzeta i načela akta o malom biznisu EU. Svih 10 načela sadržano je u planu. Ministarstvo će svoje djelovanje uskladiti s aktivnostima ostalih institucija u FBiH kao i relevantnim projektima međunarodne zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije