Šokantno - iskaz zaštićenog svjedoka

Plan za likvidaciju tužiteljice Budimir

Zuka Alispago
Foto: VL FOTO
06.12.2014.
u 10:19

Ališpago je organizirao provalu u Barašinov stan

I dok se čeka na završetak sudskog procesa i presudu protiv Zulfikara Ališpage Zuke, zapovjednika zloglasne postrojbe Armije BiH “Zulfikar” i njegovih suradnika kojima se sudi za zločine nad Hrvatima u Trusini, na površinu su izbili zastrašujući detalji događaja koji su se događali tijekom ovoga suđenja.

Naime, sarajevski tjednik “Slobodna Bosna” je objavio svjedočenje jednog zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru kojemu se navodno Ališpago hvalio kriminalnim radnjama kojima je htio prisiliti tužiteljicu Vesnu Budimir na odlazak s dužnosti. Upravo je tužiteljica Budimir vodila istragu za zločine u Trusini zbog čeka se našla na meti osumnjičenog za ratne zločine nad Hrvatima.

Provala kod Barašina

Prema tome iskazu, Ališpago je organizirao provalu u stan tadašnjeg glavnog tužitelja Milorada Barašina pri čemu je otuđen samo službeni laptop. Nikakve druge vrijednosti iz Barašinova stana tom prilikom nisu otuđene. Prema navodnom Ališpaginom planu, laptop je trebao biti podmetnut u stan ili automobil tužiteljice Budimir te je na taj način prisiliti da odstupi s dužnosti koju obavlja. - Rekao je: j.... ću joj mater, ako je politički ne skinem, skinut ću joj glavu - stoji u dijelu svjedočenja koje je tajni svjedok dao istražiteljima SIPA-e u šokantnom iskazu.

Osiguranje

Odmah nakon toga tužiteljica Budimir je dobila 24-satnu policijsku zaštitu i pod njom je bila godinama. Zukin zatvorski prijatelj je izjavio i kako je Ališpago svakome od istražitelja zločina u Trusini nudio po 50.000 maraka, ali je dodao kako oni nisu uzeli novac. Zato su novac, prema ovome iskazu, uzeli neki drugi visoki dužnosnici koji su cijelo vrijeme Ališpagi prosljeđivali informacije o detaljima istrage vezane uz zločin nad Hrvatima Trusine. - Za Nihada Bojadžića je govorio da je obično g...., da ništa nije smio uraditi bez njega, da je on (Zuka) osnovao jedinicu koja je bila njegova od prvog do zadnjeg dana - rekao je istražiteljima Zukin prijatelj iz zatvora, piše “Slobodna Bosna”.

Prema njegovim riječima, Zuka je rekao kako su Eniz Popara, Rasema Handanović Zolja, Nedžad Hodžić i Tito najviše ubijali u Trusini. Inače, Rasema Handanović Zolja je priznala zločin koji je počinila nad Hrvatima Trusine nakon što je uhićena u Americi, te je svjedočila protiv nekadašnjih svojih suboraca. Detaljno je opisivala kako su Hrvati u Trusini ubijani, tko je ubijao i na koji način. Zuka je navodno u zatvoru pričao i o Seferu Haliloviću protiv kojega navodno ne bi svjedočio u Haagu da mu je bivši zapovjednik Armije BiH dao novac koji je od njega tražio. Sada se samo postavlja pitanje zašto je iskaz Zukina zatvorskog prijatelja godinama čuvan u tajnosti, te kako je moguće da se Ališpago još uvijek nalazi na slobodi nakon ovakvih informacija. Za očekivati je kako će nadležne agencije i institucije poduzeti dodatne korake kako bi se ovaj slučaj ispitao do kraja.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?